Тежък колапс в Марица-Изток

0
221
zx952y526 4063675
Сподели новината.

 

Как държавните енергийни дружества се справят с финансите си отново е на дневен ред. След като цените на електроенергията за бизнеса отчасти се укротиха сега дойде ред на финансовите отчети на компаниите да диктуват дневния ред в новините от бранша.

Безпрецедентните месеци на пандемия и индустриален спад пряко рефлектираха върху приходите на сектора. Но кой се справи и кой не успя? Отговорът идва от класацията на „Капитал“ „К100: Най-големите компании в България“, която показва, че турбуленциите около коронавируса през 2020 г. са ударили силно енергийния сектор. Това „изяде“ приходите на голяма част от компаниите – средно с по 11% за тези в топ 25 на сектора, или общо 1.6 млрд. лв. по-малко.

Въпреки че състоянието на държавните енергийни дружества става все по-тежко решения за реформи липсват, а проблемите се решават на парче. Ситуацията е такава не само за м.г., но и за първите шест месеца на настоящата година – дружества като ТЕЦ „Марица-изток 2“ и „Мини Марица-изток“ продължават да затъват, докато НЕК успява да излезе на печалба, но само тока от ВЕЦ-овете.

И по-конкретно – държавната въглищна централа вече е в пълен финансов колапс, след като излезе на минус от близо 250 млн. лв. за първите 6 месеца на 2021 г. Така загубата на ТЕЦ „Марица-изток 2“ вече превишава общите й приходи. Което означава, че разходите са двойно повече от постъпленията. Според междинния финансов отчет към 30 юни 2021 г. централата е на минус с нови 247.2 млн. лв. при „едва“ 115 млн. лв. загуба за същия период на 2020 г. На този фон постъпленията й намаляват със 17% до 192.2 млн. лв. приходи.

Макар и не в такива мащаби ситуацията е зле и при „Мини Марица-изток“. Държавните мини не могат да излязат от порочния кръг на загубите дори след усвоеното финансиране в размер на 55 млн. лв., което Българският енергиен холдинг реши да предостави в края на 2020 г., но реално се отразява в междинния отчет за полугодието на 2021 г.

От него става ясно, че „Мини Марица-изток“ отчита загуба от 8.5 млн. лв. на фона на 9.6 млн. лв. година по-рано, като за настоящия период дори има леко увеличен добив на въглища. Общият размер на пасивите (текущи и нетекущи) расте до 344.6 млн. лв. при 329.8 млн. лв. за полугодието на 2020 г., което не е никак обнадеждаващо.