Сподели новината.

Разбитата банда касоразбивачи от Бургас е обирала складове и офиси на частни фирми, прониквайки в тях чрез дупка в стената, разкри на извънреден брифинг окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев.

Бандата разполагала с богат арсенал от техника, с която заглушавала СОТ-а в помещенията и разбивала касите. В два от случаите сейфовете са били буквално стопени чрез технология, при която се използвал газ пропан-бутан и кислород. Двама мъже, от общо шестте арестувани вчера, са с повдигнати обвинения. От прокуратурата уточниха, че става дума за извършени кражби в особено големи размери, представляващи особено тежък случай. От заложна къща в Айтос, крадците задигнали над 6 килограма злато, а в други 3 случая откраднали пари, цигари и алкохол за над 325 хил. лв.

Бандата е действала от 2017 г. до 2018 г., като е била наблюдавана от полицията близо 6 месеца. Крадците са действали изключително конспиративно, дълго са разузнавали обектите, преди да ги атакуват, това са хора от тежкия криминален контингент, каза шефът на областната дирекция на МВР старши комисар Калоян Калоянов.

На брифинга не бе разкрита самоличността на двамата задържани, но стана ясно, че те са от Бургас, на 40 години са и са осъждани за документни измами и кражби. За новото престъпление ги грози от 10 до 20 години затвор, плюс конфискация на част или на цялото им имущество.

Реклама