Температурен рекорд в Ловеч

0
337
1 136192 04
Сподели новината.

Днес беше слънчево, тихо и дори топло на някои места в България. Ноемврийският ден се усещаше по-скоро като късно лято, а не като есен, съобщават БТА. 

Най-топло в страната днес е във Велико Търново и там е измерена максималната температура от 32.4 градуса. Това е най-високата измерена температура през ноември от мрежата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) – от началото на метеологочните измервания.

Предишната най-висока температура през ноември у нас е била 32.1 градуса и тя е отчетена през 1926 г., в Горна Оряховица, съобщи за БТА дежурният синоптик в НИМХ Анастасия Кирилова.

Тя уточни, че през 1860 г. са започнали първите метеорологични наблюдения у нас – в австрийското консулство в Русе. “Това означава, че днешната максимална температура от 32.4 градуса във Велико Търново е най-високата температура, измерена през ноември в мрежата на Националния институт по метеорология и хидрология – от началото на метеорологичните наблюдения през 1860 г.”, обясни Анастасия Кирилова.

Високи температури днес са измерени и в други градове на страната, каза синоптикът.

Рекорди имаше в Разград максималната температура е достигнала 29 градуса, в Ловеч – 28 градуса, във Враца – 27.2 градуса, а 27 градуса е максималната измерена днес температура в Шумен.

В София максималната температура днес е 25.4 градуса, а 20 градуса е била температурата в столицата на днешния ден през 1911 г., информира Кирилова.

Тя съобщи, че от утре ще има понижение на температурите, но времето ще остане топло за ноември.