Сподели новината.

Актьорът, режисьор и продуцент Бедо Манукян е починал след усложнения от COVID-19 у нас. За кончината на твореца съобщи неговата приятелка във Фейсбук Юлияна Велчева.

„Ковид отне моя скъп приятел Бедо Манукян – голям благородник, мъдрец, душеприказчик, талантлив режисьор и актьор, избрал да се върне в България след 39 години емигранство в Щатите. Преди часове бях написала прощален пост и го изтрих. Та Бедо тъкмо монтираше наново своя филм „Леблебии“, за да го пригоди към големия екран. Как да ти кажа сбогом, мили Бедо? Нямаш идея колко липсваш!“, написа Велчева.

Продуцентът емигрант представляваше великия Френсис Форд Копола по време на снимките му у нас. Тогава Манукян приключи с 40-годишното митарстване между Лос Анджелис и София. Дори изкушил майка си, оперетната актриса Сета Манукян, да напусне подредения свят отвъд океана и да заживее отново в България.

„Ако през 2005 г. не бях тук, едва ли някога щях да получа възможността да работя с Копола, споделя завършилият UCLA (Калифорнийския университет за киноизкуство). Години наред Бедо работи в Холивуд като призрак. Формалният повод е, че не е член на синдиката на кинаджиите. Истинската причина обаче е в невероятната цедка, която американците слагат пред чужденците, дръзнали да правят кариера в Меката на киното. След дълги битки успява да отвоюва правото си на автор в Америка.

За първи път се завръща в България през демократичната 1991 г., когато пристига у нас като копродуцент на филма „Леблебии“. Тогава разбира колко много му липсва България и през 2005 г. си идва пак.

Бедо се занимаваше у нас с адаптиране на български литературни произведения за големия екран. „Регионът е колоритен и не е добре разбран на Запад. В Лос Анджелис общувах с хора от цял свят, но ние в България сме уникални. На западняците им е трудно да ни разбират. Моята задача е да открия бисерите, които са подходящи за големия екран, и успешно да ги адаптирам.“

Арменецът бе голям приятел на “24 часа”, за което си има много лична причина. Публикациите за него и Копола преди време станаха причина да се срещнат след повече от 40 години двама големи приятели – той и добричлията Атанас Печански. Те били неразделни по време на казармата. По това време и двамата били актьори и си партнирали. След като семейството на Бедо емигрирало в Америка през 1966 г., си загубили дирите. В демократичните години и Печански, и Манукян пробвали без успех да се намерят. Печански прочел нашия материал и помоли „24 часа“ за съдействие. Вълнуващата среща се случи през април 2006 г. Тогава Бедо Манукян пристигна специално в Добрич. „24 часа“ ми върна най-добрия приятел“, не пропуска да подчертае Печански, който е бивш зам.-кмет на Добрич.