Свидетели се отричат от показанията срещу свирепия наркобос Куката, делото пред провал

0
956
18996 660 370
Сподели новината.

Свидетели масово започнаха да се отричат от показанията си по делото срещу плевенския крими герой Камен Балбузанов-Куката и бандата му. Аверът на Димитър Желязков-Очите е обвинен като шеф на банда за рекет и заплахи. Освен него на подсъдимата скамейка са Иво Биросвски – Иво Бокса, бившият прокурор Димитър Захариев, служителят от „Съдебна охрана“ Мирослав Минков, Валентин Георгиев, Илиян Михайлов, Иван Стойчев и Петьо Христов.

В съдебната зала вчера няколко от основните свидетели в процеса дадоха отбой, като отрекоха думите си по време на разследването, които са послужили на прокуратурата да внесе делото. Това може да наклони везните на Темида към поредната оправдателна присъда, коментират юристи.

Пръв на заден ход даде ресторантьорът Валери Йорданов. Той бе разпитван във връзка с обвиненията срещу Куката и компания, че са рекетирали собственици на обекти да се охраняват в определена фирма. Йорданов държи заведението „Параклиса“ на улица „Цар Борис“ в Плевен. В протокола от разпита му на 28 април м.г. в полицията е записано, че два месеца по-рано на среща Куката го уговарял да си смени СОТ-а с негова охранителна фирма. „Попита ме колко плащам и ми предложи по-ниска оферта. Каза, ако си променя мнението, да му се обадя“, заявил Йорданов.

Пред магистратите вчера свидетелят отрече да е имало въобще такава среща. „Камен го познавам бегло, никога нищо не ми е предлагал. Двама следователи ме извикаха, но им казах, че не съм имал разговор с него във връзка с охрана“, кълне се свидетелят, цитиран от“България днес“. Наложи се съдия Лилия Георгиева да му показва показанията. Йорданов призна, че се е подписал, без да чете какво е записано.

Друг свидетел – Светослав Нинов, който е потърпевш според прокуратурата, също заяви, че няма никакви претенции и не е пострадал. Той присъства в кориците на делото заради заплахи, които му отправял вече бившият прокурор Димитър Захариев. Светослав работи в клиниката на баща си Чавдар Нинов в центъра на София. Синът разказал пред разследващите, че през 2010 г. е имал инцидент със Захариев.

Обвинителят им станал пациент заради болки във врата, ходел на терапия поне веднъж седмично. „Държеше се надменно, дори в картона му пишеше, че е прокурор. Започна все по-често да се обажда и да изпраща познати на лечение. Звънеше ми в 23 часа и държеше арогантен тон. Казах му, че ако дойде пациент без час, ще го върна“. Той ми отговори: „Ей, момченце!“, разказал Светослав Нинов.

След разговора той бил причакан от Захариев и негов бодигард на работното си място на бул. „Арсеналски“. Прокурорът му казал, че имат разминавания. Започнал да обяснява, че е бизнес партньор на Борислав Лоринков. Лоринков бил пациент на клиниката и понеже останал възхитен от лечението, дал 7 хиляди евро като дарение за закупуване на лазер. Парите предоставил кеш, като бил сключен фиктивен договор за заем за срок от 2 години.

Димитър Захариев уточнил, че като съдружник на Лоринков иска част от тази сума като дивидент, който му се полага. Предложил опрощение, ако го лекуват денонощно. „Аз не съм роб за 7 хил. евро!“, възроптал лекарят. „Млъкни! Или връщаш парите, или ще ти запаля ши*аното кабинетче, ясно ли ти е, момченце!“, троснал се Захариев.

Вчера Светослав Нинов обяви, че е изхвърлил „паразитната информация“ от ума си. Той определи станалото като „битов инцидент“ и категорично заяви, че не се счита за потърпевш.

Светослав и баща му се занимават с лечение на опорно-двигателния апарат, а на сайта си се хвалят с опит в консервативната ортопедична медицина. От разказа на Нинов стана ясно, че в клиниката по-скоро лекуват холистично и алтернативно. Инцидентът със заплахите се е случил, докато Светослав бил студент и не е лекувал хора, а само е помагал, тъй като имал такова право. Диплома взел около 2014-2015 г. Запитан кога е завършил средното си образование, свидетелят не успя да си спомни. Той уточни, че баща му е завършил семестриално медицина, но не помни да е виждал дипломата му.

Съдията и адвокатите се поинтересуваха дали с баща му въобще са регистрирани в Районната здравна инспекция и дали имат право да извършват медицински дейности. Светослав не успя да се сети и дали са издавали медицинска документация. Не е изключено след кръстосания разпит органите да погнат семейния бизнес, коментират адвокати по делото.

Пече се споразумение?

Тайнствен разговор в съдебната зала между Камен Балбузанов-Куката, адвоката му и прокурорите по делото загатна, че плевенчанинът може да е склонил на споразумение. Той виси 1 г. и 7 месеца зад решетките, без да има влязла присъда. Наскоро Апелативният спецсъд отново поряза искането му да напусне килията. Да подкрепят Куката в съда дойдоха майка му, жена му Стела и дъщеря им Естел.

--------------------------