Сподели новината.

 

Прокуратурата повдигна обвинения на зам.-министъра на околната среда и водите Красимир Живков и братя Бобокови, съобщи БГНЕС.

Шестимата арестувани по схема за принуда и търговия с боклуци, включително заместник-министърът на екологията Красимир Живков, остават в ареста за 72 часа.

В неделя Специализираната прокуратура ще внесе искания в Спецсъда за определяне на най-тежките мерки за неотклонение „задържане под стража“.

Очаква се утре прокуратурата да обяви още какви доказателства са събрани срещу престъпната група. По първоначална информация прокуратурата разполага с доказателства за това, че братята Бобокови са се възползвали от познанството си със Живков и са приемали за преработка опасни отпадъци.

Срещу тях имало доказателства за износ на опасно отпадъци към Германия и укриване на данъци

Красимир Живтов пък е оказвал влияние върху свои подчинени да разрешават вноса на отпадъци от Италия на фирми, които не са имали разрешително за преработка на такива отпадъци, както и не са имали разрешителни за внос на отпадъците, а са разполагали само с площадки за съхранение.

Живков е принуждавал и фирми, които са генерирали опасни отпадъци, да ги предават на завод за акумулатори в Монтана.

По информация на Нова Живков е прекарал нощта в Столичното трето районно управление.

Първата си нощ зад решетките на същото място е прекарал и бившият вече екоминистър Нено Димов.

Заподозрян е за участие в организирана престъпна група за опасни отпадъци

Припомняме, че вчера зам.-министър Красимир Живков беше изведен от МОСВ за разпит в спецпрокуратурата. На излизане от сградата той заяви, че не е арестуван и оказва съдействие на прокуратурата. По думите му отговарял за отпадъците от 2 месеца.

Преди това беше претърсен домът на Красимир Живков в Ботевград, както и къщата и офисите на бизнесмена Пламен Бобоков в Русе.

На комисия по околна среда и водите екоминистър Емил Димитров заяви, че мафията не спи, като поясни, че с Красимир Живков е работил добре.
Да се отстранява всеки от властта, за когото има съмнение, настоя Дончев

Да се отстранява всеки от властта, за когото има съмнение, настоя Дончев

Ако информацията за нарушенията в МОСВ са му били известни, той пръв щял да подаде сигнал в прокуратурата

Ревизоро заяви, че иска набързо да закрие всички площадки за съхранение на отпадъци.

По-рано днес министър Емил Димитров се похвали, че няма партийни назначения.

Темата днес коментира и вицепремиерът Томислав Дончев, като заяви, че трябва да се отстранява всеки, за когото има съмнения.