Сподели новината.

Гърция е много популярна туристическа дестинация и, ако я посетите, веднага ще разберете защо. Синьо небе, тюркоазено море, гори, езера и дружелюбни хора.

Гърците се гордеят със своето гостоприемство и любов към чужденците и дори имат дума за това – „филоксения“.

Но какви в действителност са гърците? Какво ще откриете за тях, когато всъщност започнете да говорите езика им? Как изглежда страната, когато тълпите от туристи вече ги няма? Какво се случва, ако решите да заживеете там целогодишно?

Снимка с милион и половина харесвания: Метеора в Гърция спира дъха

За това разказва пътешественичката Лин Еванс за сайта Dispatches Europe. Тя се преместила да живее в Атина, след като няколко пъти посещавала страната.

 

Ето какво разкрива тя от опита си: „Мога да ви дам пример, когато на мои млади приятели им откраднаха парите и паспорите в атинското метро през нощта. Те отидоха да се оплачат в полицията, където изобщо не им помогнаха. (Съвет: туристическата полиция е много по-отзивчива според моя опит. Освен това те говорят и други езици, освен гръцкия).

Приятелите ми седяха на стъплбите пред полицейския участък и жената плачеше. Възрастна гъркиня спря и попита на безупречен английски какво има. След като чу историята, тя им даде 100 евро, за да могат да си наемат хотелска стая за през нощта“.

Дружелюбни или търговци

„Повечето посетители в Гърция си комуникират със сервитьори, хотелиери и други служители в туристическия бранш и като цяло ги намират за гостоприемни. Те не виждат знака за долар в очите им. Но като цяло и не разбират какво се говори за тях.

Ще ви дам пример: Собственик на хотел вдигна телефона и говори на английски с гост, който скоро беше напуснал хотела. Тя беше притеснена, защото беше оставила тоалетните принадлежности в стаята си. Собственикът беше съвършено очарователен и я увери, че вещите ѝ не са изхвърлени. Тя обясни, че ще си ги вземе на път обратно към летището в Атина.

Собственикът затвори телефона и изпсува напоително, което ми се стори много забавно. Кой знае каква марка са били принадлежностите, но жената очевидно много държеше на тях, тъй като пътуването до хотела беше трудно не беше на пътя към Атина. Тя и съпругът ѝ трябваше да вземат нещата след няколко дни.

Собственикът отново беше изключително любезен докато не си тръгнаха. След това той промърмори нова порция цветисти псувни. Просто не знаете какво наистина мислят гърците за вас докато не започнете да говорите езика или да разбирате езика на тялото.

 

Като цяло гърците са много симпатични, но позволявайте да ви омаят тези, които преследват чужденци. Наричат ги „камаки“ или „ловци“. Това са викачи, които се опитват да привикат туристите към таверните и баровете. Разбира се, има и много гърци, които са наистина приятелски настроени. Те имат чудесно чувство за забавление и могат да поддържат интересен разговор.

Лятно забавление, последвано от зимна депресия

Едно е да си на островите и континенталната част през лятото, но през зимата е доста различно. Милите сервитьори си отиват вкъщи, вероятно към континенталната част, за да се борят с безработицата.

 

Островите са почти псти, тъй като и местните туристи се прибират към вътрешността. Няма нощен живот, само някой и друг бар или кафене, посещавани най-често от мъже.

Има проблеми и с лошото време, когато няма корабчета до островите. В зависимост от това колко дълго се задържи лошото време, може в магазините да няма пресни плодове и зеленчуци или месо.

Ако има сняг, гърците излизат навън и започват да праят снежни човеци и топки. Вероятно защото падането на сняг е много рядко.

 

Ако живеете в Гърция или в някой друг от главните градове на континента, зимата не е толкова лоша. Има забавления и нощен живот. Вече не може да хвърляте чинии, освен ако не са пластмасови. Вместо това има жени, които продават карамфили на клиентите, които те да хвърлят към музикантите и певците. Големите градове на островите също може да са запазили някои забавления през зимата.

Но какво се случва, ако сте избрали да живеете на остров целогодишно? Изберете остров, който не разчита на доставки с ферибот веднъж или да пъти в седмицата за храна и други необходими стоки. Наксос е земеделски остров на Цикладските острови, който е добро място за живеене постоянно. Крит също е отличен остров за живеене.

Корфу не затваря изцяло през зимата, особено градът Корфу. Имайте го предвид. Там, обаче, вали много през зимата. Евиа, вторият по големина остров след Крит, също е отворен за бизнес през зимата, тъй като много хора ходят на СПА в градове като Едипсос.

Червена лента

Когато живеете в Гърция, свиквате с невероятното количество бюрокрация, която ще срещнете. Въпреки че сега обществените служби имат компютърни системи, това не означава, че процедурите са безпроблемни.

Щя трябва физически да присъствате в държавните служби, ако искате да си свършите работата. Може да изгубите повече от ден там. Някои служители приемат подкупи, което ускорява вашето искане. Регистриране на автомобил, кандидатстване за разрешително за работа и цял куп други ненужни формуляри, чието попълване отнема време.

Плачът понякога помага да си решите проблема по-бързо. Не трябва да бъдете изумителен актьор, за да го постигнете. Разочарованието ще подейства рано или късно.

Данъчното бреме

Трябва добре да проучитре данъчните закони, защото ви засягат. Повечето гръцки работодатели наемат счетоводители да се оправят с това. На чалото на финансовата криза има няколко облекчения, които засягат средната класа. Ситуацията, обаче, е различна за чужденците.

Тежката икономическа ситуация означава по-евтини цени на имотите за тези, които могат да си позволят да купуват. Тя, обаче, задълбочава социалната криза в страната.

Пред магазините и по улиците в градовете има просяци и те не само имигранти, а истински гърци. Някои семейства са докарани до крайна бедност. Ако не живееха в големи фамилии, още повече хора щяха да са на улицата.

Научете езика

Животът ви ще се улесни много, ако започнете да учите гръцки. Започнете още преди да се преместите. Ще откриете, че гърците ще оценят вашето усилие за научаване на техния език. Няма винаги да можете да намирате някого, който да ви превежда.

Двойка замина на мечтаната почивка в Гърция и кошмарът им започна в четвъртия ден, когато…

Обичам живота си в Гърция, но в началото може да е труден за възприемане. Трябва просто да се отпуснете и да се пуснете по течението. Думата „утре“ може да не означава това, което си мислите. Мислете за нея повече като за испанската „маняна“ – неопределено време в бъдещето.

Въпреки че тук ми харесва, не е за всеки. Почивките са едно нещо, но да живееш в страната е съвсем друго нещо.“