Сподели новината.

Суджук от кметско прасе опитаха туристи и гости в Широка лъка. В родопското село се проведе за трета поредна година празник на мезето с конкурс за най-майсторско мезе. Оригиналният Мръвков ден се организира от кметството и читалище “Екзарх Стефан- 1872″.

За първа година деликатесите се класираха в две категории – за млечни и месни продукти и с гласовете от урната селото излъчи двама първенци по майсторлък в направата на деликатесите, които бяха наградени с по 200 лева парични награди. Местните майстори мериха сили с луканки, кървавици, създърми, домашни салами с праз, кълцаница, кайзери, сирене брънза, сланина, кашкавал, овче мляко. Победителят, който получава 200 лева се определя от туристите и гостите, които след като опитат продукцията гласуват тайно в урна.Дегустацията е безплатна, а към нея се прибавя и по чаша червено вино.

Кметското прасе от около 70 кг. е закупено с дарения от лични средства от двамата заместник кметове на община Смолян и е отгледано в Широка лъка. Според кмета на Смолян Николай Мелемов това събитие помага местните продукти да бъдат рекламирани, а и селото има възможност да покаже пословичното родопско гостоприемство.

На празника имаше и втора урна – за дарения за семейството, чиято къща изгоря в село Момчиловци. Урната за дарения ще остани в селото до предстоящия кукерски празник в началото на м.март.

ИЗТОЧНИК"24 часа"
Предишна статияПролетно време днес – слънце и високи температури
Следваща статияОт днес официално в употреба – Република Северна Македония