Строят нов парк в Бургас върху старите гробища

0
22
park
Сподели новината.

Бургас продължава с тенденцията към озеленяване и модернизиране на инфраструктурата си за забавления и отмора.

Най-новият проект, който ще се реализира в морския град, е обновяването на парк “Света Троица”, който се намира на мястото на старите гробища близо до кв. “Славейков”.

Проектът бе представен от главния архитект на общината Емил Бурулянов и предвижда множество подобрения върху терена, които ще го превърнат в любимо място за разходка. Според проектното решение запазват се съществуващите вече елементи на парка като едноименния храм “Св. Троица”, внушителния монумент “Конникът” на входа му, Старият руски паметник и детската площадка за фитнес на открито за деца в неравностойно положение.

Тези елементи ще се впишат в новите подобрения по много органичен начин, без да стоят като кръпка на новата визия на парка.

В този проект предлагаме много съвременни виждания и нови идеи за развитието на парковото пространство, казаха от кметството.

В обхвата на разработката се предвиждат зони с най-разнообразни функции, включващи игри и забавления на открито за деца и възрастни; обособени места за хоби дейности, свободна игра и разходка на домашни любимци; ежедневен спорт, джогинг, колоездене; екстремни игри и въжен парк; пикник зони или места за спокоен отдих.

Авторите на проекта са убедени, че след обновяване на парка той ще стане любимо място за разходка на хора и от други части на града. Бургазлии най-много се радват, че ще има зони за пикник, които ще превърнат парка в оазис за отмора насред заобикалящото ги високо строителство.

Досега жителите на града през почивните дни се изнасяха на 15 км – във Ветрен и Отманлий, за да похапнат насред поляните, но сега ще могат да го правят и на много по-близко разстояние от домовете си.

Бургас има опит с усвояването на зелени територии и превръщането им в места за забавления. Преди години изцяло бе ремонтирана Морската градина, която придоби нов облик, но същевременно съхрани познатите на поколения бургазлии емблематични места.

Сега се пълни с хора повече от всякога, а на предобивките се радват и много туристи, които вече задължително я включват в списъка на местата, която трябва да посетят.

Паркът се намира на метри от един от моловете, близо е до болницата, на негова територия попада и супермодерният плувен комплекс ОЗК “Арена”.

Черквата “Света Троица”, която в момента се реконструира основно, ще бъде композиционно и обемно-пространствено свързана с останалите зони.

Предвиждат се и зони за споделено работно пространство; за павилион, воден ефект и администрация; ще има преместваеми обекти за кафе и закуски и обществено хранене.

Голям интерес се очаква да предизвика зоната тип амфитеатър със сцена на открито, на която ще се представят културни събития.

Проектът предвижда и възстановяване на централната композиционна ос с цветна растителност и воден ефект в зоната на монумента “Конникът”./ „24 часа“

--------------------------