вторник, юли 23, 2024

Страшно напрежение в завод край Чирпан

Date:

Сподели новината.

Налага се промяна на комплексното разрешително на завода за отпадъци край Шишманци, заяви екоминистърът Нено Димов. По думите му ще бъдат определени санкции за неизпълнение на досегашното разрешително. Разпоредена е проверка на Регионалната екоинспекция, за да се установи как е упражняван контрол.

Над 200 души, които протестираха тази сутрин пред входа на завода край Шишманци влязоха в предприятието. Заедно с министъра на околната среда и водите Нено Димов те видяха инсталация за сепариране на отпадъците, а пътят, по който минават камионите беше току що измит, информират от БНР.

Хората в региона недоволстват от постоянната миризма и от честите запалвания. От ръководството на предприятието увериха, че са предприели всички мерки срещу пожари. Има видеонаблюдение, четири коли, подсигурена е вода и достатъчно количество материал за запръстяване.

В момента комплексното разрешително разрешава три варианта – да се сепарира, да се компостира и да се депонира. Първите два ще останат и едва след тях ще бъде допуснато само на останалите фракции, които не могат да се сепарират или компостират, да бъдат депонирани. Т.е. от три възможности ще станат – задължително сепариране, задължително компостиране и едва тогава остатъкът депониране”, заяви Димов.

По думите му за противопожарната безопасност, това което е в нашите правомощия ние сме разпоредили вече да има много по-големи запаси от пръст и да има много по-сериозно запръстяване.

Според него макар и не на 100%, но заводът има капацитет да изпълнява функциите си и след промяна на комплексното разрешително заводът трябва да може да изпълнява всичките си задължения.

По-рано през деня протестиращи блокираха пътя за Белозем и имаше колони от автомобили и в двете посоки. Движението вече е нормализирано. Жителите на региона се надяват политиците да изпълнят обещанията си за чиста околна среда.

Недоволството на хората от няколкото населени места в близост до завода за отпадъци ескалира след пламналия пожар на сметището в началото на миналата седмица и задимяване на района в продължение на няколко дни.

По думите на протестиращи сметището всяка година се пали. Това не е завод за преработка на отпадъци, това е едно обикновено сметище, което дори и като сметище не се експлоатира по коректния начин, коментират жителите.

В понеделник в общината от гражданска група внесоха искане за провеждането на референдум за бъдещето на завода за отпадъци.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Трагедия! Тираджия загина на АМ Струма

Тираджия загина в катастрофа на автомагистрала "Струма", преди граничен...

Бурята помете район около Търново

Бурята, ударила Троян този следобед, се насочи на изток. Обилни...

Започна се: Свирепа буря удари Троян

Пороен дъжд се изсипа над Троян. Според първоначалната информация...

Тежка ситуация на Беклемето отчитат премиерът и МВР шефът

Ситуацията с пожара на Беклемето е много сложна, защото...