Сподели новината.

За измама с дарения сигнализираха от Старозагорската митрополия. Мъж звъни по телефона и се представя за човек, който събира дарения за реставрация и ремонт на храмове в тази епархия, съобщиха от канцеларията на Старозагорската митрополия.

Сигналът е получен от кмета на село Даскал Атанасов, Чирпанска духовна околия. В отговор Старозагорският митрополит Киприан изпрати писмо до председателите на църковните настоятелства при храмовете и до игумените на манастирите в Старозагорска епархия. Писмо е изпратено и до архиерейските наместници в градовете Казанлък, Нова Загора, Чирпан, Харманли и Свиленград.

В писмото се казва: „от Старозагорска митрополия, никога не бихме си позволили да искаме финансова помощ, без решение на Старозагорския епархийски съвет, по общоприетия начин.“.

Припомняме, по време на турското робство е имало пътуващи православни монаси, който събирали доброволни пожертвувания за манастирите. Те се наричали таксидиоти. Те изпълнявали и мисионерски и общопросветителски функции, свързани най-вече с християнската религия.

Според архимандрит Климент Рилец „изпращането на един манастирски брат за духовник (таксидиот) става след продължителна подготовка в манастира, при пълна телесна и духовна зрелост“, т.е. за тази мисия са определяни ерудирани и добре подготвени свещенослужители.

Таксидиотът е монах, който пътува и събира дарения за църквата или като Паисий Хилендарски, събирал информация за книгата си. Известни таксидиоти са Йосиф Брадати, Паисий Хилендарски, Неофит Бозвели, Антим Видински, Иларион Макариополски.