петък, юли 19, 2024

Страшен екшън и стрелба в Благоевград, такъв ад не се помни

Date:

Сподели новината.

Върховен касационен съд остави в сила присъда на Окръжен съд Благоевград, с която подсъдим е признат за виновен за това, че на 19. 02. 2019 г., около 4:00 часа в гр. Благоевград, направил опит да влезе в чуждо жилище, като е употребил за това сила – счупил външно стъкло на прозореца на стая, обособена като кухня; счупил външната дръжка на входната врата на стая, като деянието е извършено нощем и от въоръжено лице, и е останало недовършено по независещи от дееца причини – заключена врата, съпротива на пострадалата. 

Със същата присъда С. К. е признат за виновен в това, че на 19. 02. 2019 г., около 4:00 часа, в град Благоевград, чрез използване на късоцевно огнестрелно оръжие е направил опит умишлено да умъртви жена на 41 г. от гр. Благоевград, като деянието е останало недовършено по независещи от дееца причини (произвел изстрел срещу жертвата без да я улучи, а при втори опит да произведе изстрел срещу нея, патронът засякъл в барабана на револвера и не бил изстрелян).

 

Обвиняемият К. повече от 10 години живеел на семейни начала със С. О. До м. май 2018 г. двамата обитавали къщата на жената в гр. Благоевград. Причината за раздялата им била в промяната на отношенията помежду им и упражняван от мъжа физически и психически тормоз върху пострадалата. Агресивното поведение на обвиняемия се проявявало предимно след употреба алкохол.

След поредния скандал С. О. осъзнала, че поведението на мъжа към нея няма да се промени, поради което го помолила да напусне дома й. Разделили се видимо нормално за околните, като обвиняемият К. заминал да живее и да работи в Германия.

В продължение на няколко месеца пострадалата О. била оставена на спокойствие. След липсата на контакт К. започнал да й пише в социалните мрежи. Настоявал да се съберат, обаждал й се по телефона, като молил да го приеме отново да живеят заедно и да подновят връзката си. При отказите на жената ставал агресивен и започвал да я заплашва, че ще я застреля и че ще запали къщата й с бензин.

На 16. 02. 2019 г. обвиняемият С. К. отпътувал от гр. Щутгарт за България. На следващия ден, при пристигането в гр. Благоевград, отседнал в хотел „Ертанком“, като предплатил престой за два дни.

След като няколкократно безуспешно се опитал да проведе разговори със С. О. и не успял да я убеди да го приеме отново при нея, обвиняемият решил без предупреждение да отиде и лично да разговаря с нея. Предварително той се снабдил с револвер марка „Rast&Gasser”, преработен – с райберован барабан и бойни патрони за него.

Оръжието не било регистрирано в системата на МВР, а обвиняемият нямал издадено разрешение за носене на оръжие.

Около 4 часа сутринта пострадалата О. се събудила от силно тропане по входната алуминиева врата. Тя категорично отказала на исканията на К. да отвори вратата. Тогава той счупил външното стъкло на прозореца до входната врата, за да влезе от там, докато вътрешното останало здраво. Извадил револвера, насочил го срещу О. и произвел изстрел, стреляйки в посока към вратата.

Изпадналата в паника жена, отворила прозореца, при което обвиняемият успял да се надвеси над него. Жената инстинктивно започнала да се брани и да пречи на обвиняемия да влезе в жилището ѝ през прозореца, като го хванала за ръката, с която държал револвера и се опитвала да я отмести настрани.

Борбата между двамата продължила няколко секунди. Обвиняемият натиснал спусъка на револвера и отново произвел изстрел, при което проектилът ударил стената вдясно.

Шокираната жена взела стол, като го задържала пред себе си, за да се предпази от изстрелите на обвиняемия, който отново бил насочил револвера срещу нея. Той натиснал спусъка, но оръжието не произвело изстрел (револверът засякъл), а патронът останал в гнездото на барабана.

Произведените изстрели и виковете на изплашената жена събудили околните жители и в съседните къщи светнали лампите. При това положение, обвиняемият решил да се оттегли незабавно от местопроизшествието, защото рискувал да го заловят близките и съседите на пострадалата. Отдалечавайки се, той изхвърлил револвера и го покрил набързо с пръст.

Изплашен от последствията на извършеното от него, обвиняемият решил максимално бързо да замине за Германия, като дори не се отбил до хотела, за да си вземе останалия там багаж.

Към 08:30 ч. С. К. пристигнал на ГКПП – Видин, където при извършване на граничната проверка бил задържан от полицаите, тъй като към онзи момент вече бил обявен за издирване от оперативно – издирвателните служби на МВР – гр. Благоевград.

Револверът бил намерен случайно на следващия ден от непълнолетно момче.

С. К. е признат за виновен и в това, че за времето от неустановена дата от месец март 2018 година до около 4:00 часа на 19. 02. 2019 година., в град Благоевград, е държал един брой огнестрелно оръжие –револвер, калибър 8 мм, и боеприпаси за огнестрелно оръжие – седем броя бойни патрони, калибър 9 мм, предназначени за същото оръжие, без необходимото надлежно разрешение.

С присъдата на окръжния съдия Петър Пандев, на подсъдимия е наложено общо наказание „Лишаване от свобода“ за срок от 11 /единадесет/ години, като на основание чл. 24. от НК наказанието е увеличено с 1/една/ година, поради което окончателно лицето е осъдено да изтърпи наказание „лишаване от свобода“ за срок от 12 /дванадесет/ години при първоначален строг режим.

И двете инстанции са отменили приложението на чл. 24 от НК. След отмяна на приложението на чл. 24 от НК, Апелативен съд-София и Върховен касационен съд са потвърдили първоинстанционната присъда в останалата й част, при което окончателният размер на наказанието “лишаване от свобода”, наложено на С. К. възлиза на 11 години.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Братя Дадурян измиха очите на Апостола

Заглавието е метафорично, но то си има предистория. Едно...

Огнен ужас край бензиностанция в Харманли, опасност от взрив

Голям пожар на метри от бензиностанция в Харманли. На...

Ад край Чирпан

Пожар е избухнал в чирпанското село Димитрово, съобщи БТА, позовавайки...

Страшен икономически удар по Плевен, хиляди хора остават на улицата

Гoлeмият зaвoд зa ĸaбeлни инcтaлaции нa "Лeoни Бългapия" в...