събота, юни 15, 2024

Страхотна новина за България долетя от Швеция!

Date:

Сподели новината.

Заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев съобщи изключително хубава и важна новина, засягаща България. “Имаме положителни новини от Швеция, след като шведската социалдемократическа партия обяви публично подкрепата си за присъединяването на България и Румъния към Шенген”, заяви той.

По думите му това се е случило, след като правителството е предоставило положителни становища за присъединяването на България и Румъния към Шенген.

 

“Присъединяването на България към Шенген до края на тази година остава основен приоритет. Страната ни доказа, че е конструктивен и надежден партньор готов да води открит диалог за изпълнение на критериите и преодоляване на пречките за членство в Шенгенското пространство”, каза Коджабашев.

Мнозинството в шведския парламент ще подкрепи България и Румъния за Шенген, стана ясно от думите на депутати от кралството, които бяха на визита в Брюксел. Шведската социалдемократическа работническа партия ще подкрепи присъединяването на България и Румъния към Шенген – това потвърди депутатката от кралството Ида Каркиайнен.

Новината бе съобщена преди няколко дни от българските социалисти в Европейския парламент след разговори с техни колеги от Швеция:

“Променихме позицията си, след като получихме повече информация за свършената работа. Става дума за критичните проблеми във връзка с Шенген, с които трябваше да се справят и България, и Румъния.

Видяхме, че е свършена значителна работа. Затова ние направихме нова преценка и сега одобряваме присъединяването на България и Румъния”, заяви Ида Каркиайнен.

Ерик Отосон от умерената партия на премиера Улф Кристершон също заяви, че партията му ще ни подкрепи. Зад България и Румъния застава и цялата опозиция на Швеция, каза депутатът от Зелените Ян Риисе.

На присъединяването на двете страни към Шенген обаче продължава да се противопоставя партията “Шведски демократи”, която не участва в управлението, но подкрепя правителството.

Депутатката Виктория Тиблум:

“България и Румъния не са готови за пълноправно членство в Шенген. Основна причина затова са сериозните дефицити в работата им в борбата с корупцията и организираната престъпност, а и в липсата на правна сигурност.

Според нас, гражданите на тези страни злоупотребяват и със съществуващата директива за свободно движение, което води до сериозни проблеми за обществения ред и сигурност в страната ни.

Затова не можем да подкрепим позицията на партиите в правителството за тяхното присъединяване към Шенген.

А и не сме готови за преместването на външните граници на Шенген към Украйна заради очевидните рискове за ЕС като, например, контрабанда на оръжие”.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Ужас край Омуртаг: Автобус с деца от Добрич катастрофира

Автобус с деца от Добрич катастрофира на територията на...

Страховита суперклетка помете Троян и остави трупове

Мощна суперклетка премина през Ботевград, Етрополе и Троян. Чудовищна...

Ужасяваща гледка в Чепеларе, бус мина през главата на дядо и го уби на място

Възрастен мъж е загинал на място, след като е...

Край на 20-г. сага за АМ „Струма“, пътуването към Гърция ще стане песен

Министерство на околната среда и водите, след 6 месечни...