сряда, април 17, 2024

Стар гастарбайтер примамва изгладнели нашенци в Германия с тлъсти пачки

Date:

Сподели новината.

Работиш, а накрая „шефът“ дължи незаплатени възнаграждения от 2 до 10 хиляди евро. За десетките измамени нашенци по схема, разработвана от стар гастарбайтер в Германия, алармира потърпевш родопчанин.

Служители Б. набирал в Родопите, както и с обяви във вестници в Германия. Той се представял за посредник на голяма компания.

 

„Предлага се заплата от 3 500 евро, което си звучи обещаващо. Става въпрос за цех в градчето Шробенхаузен, което е близо до Мюнхен. Край него има завод на „Ауди“.

Отседнахме в малък частен хотел, по двама в стая. Последва регистрация в Общината и договор за работа-170 часа по 10 евро на час и осигуровки върху 1700 евро. В хотела заварих колеги от Родопите и десетина румънци. Дадоха ни работни дрехи и на следващата вечер посредникът лично ни закара до склада, в който щяхме да работим-в близкия град Айхенау“, разказва пред 24rodopi.com измаменият гурбетчия.

Работили са по 25 души на нощна смяна.

„На втората вечер в съблекалнята срещнах две момчета от Кърджали – Яшар и Билгин. Работили в предишната фирма на същия посредник Б. Разказаха ми как през юни 2018 година 25 човека са имали да получават по 2500 – 3000 евро възнаграждения. Б. не им изплатил дължимото и ги лъжел, че ще си ги получат, но закъснявал малко, понеже му бавели преводите от фирмата-майка.

В същото време той си купува на лизинг автомобил „Тесла“ за 175 000 евро и с техните пари плаща първата вноска“, разкрива родопчанинът.

Междувременно фирмата е построила свой собствен склад в Айхенау и през юни се мести в него. Предлагат на момчетата от фирмата на посредника-измамник да ги назначат на постоянни трудови договори при тях и те всички приемат. Но си наемат адвокат и подават жалби във всички възможни институции.

В началото на юни м.г. се изсипват полицаи в хотела и блокират всичко. Измамникът е откаран с белезници в Мюнхен. Прибират автомобила му “Тесла” и документите на фирмата, както и каквито има пари в сметките. По-късно посредникът е пуснат под гаранция. Той се прибира в Кърджали за кратко, но се връща отново в Германия, за да продължи с търсенето на работници, разказват потърпевши.

„В склада в Айхенау през деня работеха 120 човека. Яшко и Билгин ми показаха техните фишове за работни заплати. Имаха по 3500 евро бруто. Гледах и нашите заплати, посредникът ни караше да си пишем извънредните заработени часове, които уж ще ни ги изплати, но това така и не стана.

Остана ми длъжен с 9000 евро. Разбрах и от друг работник, от Момчилград, че има да получава 8 000 евро от посредника. Едно унгарче имаше да взема над 10 000 евро. На всички останали работници дължеше поне по 2000-3000 евро“, разказва родопчанинът.

Целта му е да помогне на повече хора, подгонени от мизерното заплащане в България, да бъдат по-внимателни, за да не попадат на подобни измамници.

В момента посредникът отново набира работници за Германия, Дания и други западноевропейски държави.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Брутално зверство в Германия: Баща инжектира детето си с живак за наказание

Баща инжектира живак в краката на едногодишната си дъщеря, за...

Касапница в училище в Австрия! 13-г. нападна съученик с ножица в главата

Кървава драма се разигра след часовете в училище. 13-годишен...

Пак се прочухме: Спипаха нашенци в Бавария със злато за милиони

Двама български граждани са задържани в Германия заради контрабанда...

Българи извършиха смайваща кражба в Англия

Българи откраднаха около 50 млн. паунда от социални помощи...