Сподели новината.

Кръвната проба на мъртвия шофьор Юлиян А., който предизвика кървата катастрофа с общо 6 загинали мъже час след полунощ на 14 октомври т.г. край град Крън е 0,22 промила, съобщиха днес от прокуратурата в Стара Загора за „24 часа“.

Това според българския закон означава, че тя е отрицателна. За да бъде приета за положителна, пробата трябва да бъде над 0,5 промила. Отрицателна е и пробата на другия загинал шофьор – стоматолог от Габрово.

На 14 октомври малко след полунощ при челен удар между два леки автомобила на пътя между град Шипка и Казанлък 6 души загубиха живота си. Тогава загина и 18-годишният шофьор на „Мерцедес“ Юлиян А., който имал шофьорска книжка от март тази година. Разследващите работят по версията, че управляваният от младежа автомобил е навлязъл в лентата за насрещно движение и се е ударил челно в пътуващ правомерно насреща му лек автомобил „Ауди“. Не всички назначени по този случай експертизи са готови, но отрицателната кръвна проба показва, че причините трябва да се търсят другаде – най-вероятно в превишената скорост при ограничение от 50 километра в час на мястото на удара. А резултатът от кръвната проба опроверга редица писания в деня на трагедията, че тя е предизвикана от пиян шофьор. В колата наистина един от загиналите млади хора бил пиян – с 0,9 промила алкохол в кръвта, но той е бил само пътник, сочат разследващите.