Стъкларската фабрика в Белослав спря и последната пещ на природен газ

0
76
obshtina beloslav 7
Сподели новината.

 

„Въпросът е държавата да вземе решение да се отмени мораториума само за газовите хидрати в изключителната икономическа зона на България. Да бъдат поканени японски, германски, канадски, южнокорейски компании и да започнем разработката на газовите хидрати в България.“.

 

Това заяви Данко Калчев, собственик на белославската фабрика, която произвежда ръчно изработени стъкларски изделия, както и някои автоматизирани изделия.

 

Според Калчев освобождаване на газовите хидрати ще ни гарантира икономическа стабилност след пет години. Той смята, че собственият добив би гарантирал сигурни доставки на природен газ. „Няма ли сигурност в производството, бизнесът е изключително чувствителен и много често се стига до фалити“, смята той.

 

Според докладите на някои газови компании и на Българската академия на науките в изключителната икономическа зона на България има достатъчно количество природен газ за 100 години напред за българските производители във вид на газохидрати.

 

От 1951 година стъкларската фабрика в Белослав използва природен газ в производството. Този вид гориво е най-калорично за топене на стъкло при температура около 1400-1500 градуса.

 

От юли месец 2021 година до сега цената на природния газ се е повишила пет пъти, поради което цената на готовата продукция се е увеличила с 30%, пресмята бизнесменът.

 

„Имаме опита от 2009 година, когато на 6 януари в 5 часа сутринта главният диспечер на „Булгаргаз“ ми се обади да спра производството на стъкло. Това ми костваше да съборя пет стъкларски пещи. Ден престой тогава ни струваше по 5 хиляди лева. Въпреки обещанията на тогавашното правителство, получихме нулева компенсация“, обясни Калчев.

 

По думите му не можем да сменим доставчика си, защото има пълен монопол – веднъж държавата, на второ място има регионални газоразпределителни дружества. За Белослав то (газоразпределителното дружество) е само едно, а цената за малките потребители се вдига с 25%.

 

За да намали дела на природния газ в общото производство във фабриката, Калчев оставя да работи само една газова пещ. Останалото производство е с електрическа енергия, а от три години има собствено захранване от слънцето.

 

На 20 април 2022 г. в стъкларската фабрика е прекратена работата на пещния агрегат на природен газ, въпреки заявката за доставка на природен газ за целия месец май.

 

„Всеки момент очакваме да имаме достатъчно слънчева радиация и да заработим само на електричество от слънцето“, обясни стъклопроизводителят.

 

Оттук нататък планирането на ниво Европейска комисия за югоизточен регион е много важно от гледна точка на обем и съответно по-добра цена

 

Припомняме, газовите хидрати са ледена форма на вода, която има кухини, съдържащи газ – обикновено метан. Те остават стабилни при условия на морското дъно, характерни за дълбочини на водата над 300 m.

--------------------------