Сподели новината.

Обиколката на стадионите в България на Sportal.bg продължава с пълна сила. В предишното издание видяхме състоянието на стадион „Тодор Диев“ в Пловдив, където се подвизава шампионът на страната за 1963 година Спартак (Пловдив). В това издание се отправяме към Шумен, за да видим актуалното състояние на стадион „Панайот Волов“, където своите мачове от Североизточна Трета лига играе тимът на Волов (Шумен).

Стадионът, който преди години е побирал над 20 000 души, сега оперира с намален капацитет. Официално съоръжението притежава 21 765 седящи места. Много от тях вече са изкъртени или неизползваеми, затова за мачовете на тима се ползват само секторите „А“ и „В“, които имат общ капацитет от около 12 000 места.

Волов (Шумен) е седемкратен участник в най-високото ниво на българския футбол. Златните години на тима съвпадат и с тези на националния ни отбор, като през сезон 1993/1994 година идва и най-високото класиране на „пивоварите“ – четвърто място. Това дава право на участие и в евротурнирите, където тимът губи от Анортозис и в двата двубоя – съответно 0:1 и 1:2. Така се слага край на единственото участие на тима в Европа, като шест години по-късно дружеството фалира и оттогава се подвизава по-долните групи на българския футбол, където поради финансови проблеми бива преименуван и обединяван на няколко пъти.