Смяната на пола скара Лондон и Шотландия

0
88
768x432 7 3
epa10373745 Britain's Prime Minister Rishi Sunak attends the Summit of the Joint Expeditionary Force (JEF) in Riga, Latvia, 19 December 2022. The JEF heads of state, government and ministers met in Riga to discuss Russia's invasion of Ukraine and consequent changes in the security climate in the North Atlantic, Baltic Sea and the High North regions, and on measures to improve regional security. The JEF is a coalition of nations (Denmark, Estonia, Finland, Iceland, Latvia, Lithuania, Netherlands, Norway, Sweden and the United Kingdom). EPA/VALDA KALNINA
Сподели новината.

Британското правителство ще блокира противоречивия законопроект за реформа на правилата за смяна на пола в Шотландия. Това заяви шотландският държавен секретар Алистър Джак, съобщи АФП. Този ход вероятно ще доведе до поредна правна битка между двете правителства.

Джак каза, че е загрижен, че опитите децентрализираната законодателна власт в Единбург да улесни хората да променят своя законно признат пол ще се отрази негативно на законодателството за равенство в Англия, Шотландия и Уелс.

„Реших да със заповед съгласно раздел 35 от Закона за Шотландия от 1998 г., за да попреча на законопроекта на шотландския парламент за реформа за признаване на пола да премине към кралско съгласие“, заяви Джак.

Кралското съгласие е последният етап, необходим за вписване на предложения закон.

Съгласно правилата за децентрализация, които доведоха до създаването на шотландския парламент през 1999 г., Лондон може да блокира законодателство, ако министрите смятат, че то ще има „неблагоприятен ефект върху действието на закона“.

Законодателството, прието от шотландския парламент през декември,позволява по-лесно и по-бързо хората да променят официално пола си, като се премахва изискването за медицинска диагноза за т.нар. полова дисфория.

Той позволява на лица на възраст 16 и 17 години да сменят пола си, въпреки усилията на някои шотландски законодатели възрастта да остане на 18 години. Той също така намалява от две години на три месеца – или шест месеца за 16-17-годишните – времето, необходимо на кандидата да живее с новия си пол, преди той да бъде официално признат.

Джак каза, че въпреки че транссексуалните хора, които преминават през процеса на промяна на законния си пол, заслужават уважение, подкрепа и разбиране, решението му се основава на правните последици.

„Не взех това решение с лека ръка, добави той. Законопроектът би имал значително въздействие, наред с други неща, върху въпросите на равенството в цялата Великобритания в Шотландия, Англия и Уелс. Следователно заключих, че това е необходимият и правилен курс на действие.“

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън по-рано днес предупреди Лондон срещу всякакви опити за блокиране на закона, заявявайки, че нейното правителство е готово „строго“ да защитава правомощията си до върховния съд на Обединеното кралство.

Задаващото се противопоставяне около закона за равенството между половете изостря напрегнатите отношения на Лондон с шотландското правителство, по-малко от два месеца след като нейната управляваща Шотландска национална партия (SNP) видя, че нейните усилия за провеждане на нов референдум за независимост са възпрепятствани от Върховния съд на Обединеното кралство.

Стърджън каза пред репортери в Единбург, че нейното правителство е готово да защити законодателството за равенство между половете до Върховния съд на Обединеното кралство, ако правителството на Обединеното кралство го блокира.

Противниците на закона се опасяват, че той може да представлява опасност за жените и момичетата.

Но шотландското правителство настоява, че това няма да повлияе на Закона за равенството на Обединеното кралство, който позволява на транс хората да бъдат изгонени от еднополови пространства като съблекални и приюти.

Стърджън – която се сблъска с един от най-големите вътрешни бунтове през осемгодишния си мандат по този въпрос – каза, че предишната система за смяна на пола е била „натрапчива, травматична и дехуманизираща“.

„Според мен няма основания за оспорване на това законодателство“, добави тя. Така че, ако има решение за оспорване, по мое мнение, това ще бъде просто политическо решение и мисля, че ще използва транс хората – вече една от най-уязвимите, стигматизирани групи в нашето общество – като политическо оръжие. мисля, че това ще бъде безразсъдно и незащитимо и наистина доста позорно.“

--------------------------