Скандал в парламента! Обиждат се на крадци

0
92
korneliq ninova
Сподели новината.

Скандал избухна в парламента по повод декларация на Корнелия Нинова в защита на Елена Йончева, срещу която има повдигнато обвинение за пране на пари от КТБ.

В декларацията си Нинова обвини управляващите, че използват част от съдебната власт за политическа репресия и така нарушават конституцията и разделението на властите. Тя определи процеса срещу Йончева като политически, а не наказателен. И определи управлението на Борисов като „авторитарен режим“.

В отговор Александър Иванов от ГЕРБ обвини водещия заседанието Емил Христов, че позволява да се нарушава конституцията и от парламентарната трибуна да има намесване в работата на другите власти. Има институции и там е мястото да се защитавате, а не от парламентарната трибуна, каза той към червените. И поиска от Христов да обърне внимание на соцлидерката да не използва обидни епитети по адрес на управляващите.

Нарушихте правилника – как може да позволите на депутат от управляващото мнозинство да определя какво да говори лидера на опозицията, скочи зам.-шефът на лявата група Георги Свиленски. Председателят на групата има право да говори каквото, когато и както иска и не може депутат от управляващите да й прави забележка.

Забележката на Иванов беше към мен, аз не си позволих да направя нито забележка , нито да се намеся в изказването. И вашата забележка към мен не беше особено релевантна, обясни зам.-шефът на парламента Емил Христов.

Веселин Марешки обаче скочи за протестира, че Свиленски е определил Нинова като лидер на опозицията в парламента. „Воля“ и ДПС също са опозиция и не може Нинова да говори от наше име, каза той.

Председателят на една група може да говори от трибуната каквото си иска, но нямате право да давате дума на крадците да викат Дръжте крадеца, скочи Спас Гърневски от ГЕРБ.

Моля да му наложите наказание, тъй като аз се разпознавам като едни от хората, които говориха преди него, скочи отново Свиленски и предизвика аплодисменти и смях в ГЕРБ. Ако не, ще се търся правата в съда, защото обиди трима депутати, закани се социалистът.

Не разпознах никого, вие акопсе разпознавате, отвърна му Христов. Но обеща да изслуша внимателно казаното от Гърневски в контекста на изказванията преди него.

Стремеж да бъде ограничено правото на изказване и критика, видя в забележките пък Валери Жаблянов от БСП. Това е погазване на конституцията, категоричен бе той. Това, че колегата от ГЕРБ не знае е допустимо, но това, че вие, който сте на трибуната, не я знаете, е недопустимо. Това влиза в разрез с компетенциите ви и при следващ случаи ще помислим как да постъпим, закани се Жаблянов.

Не ограничих никой от изказващите се, като по този начин съм спазил задълженията си по правилник. Нито един от изказващите се не влезе в собственото ми разбиране за свобода, обясни Емил Христов. И обясни, че критиките към него и от ляво, и от дясно са „субективно виждане на изказванията“.

Какво, да наречеш свой колега крадец, не е ли оскърбително? Какво е тогава обида за.вас, скочи Филип Попов. И поиска на Гърневски да бъде наложено наказание поне забележка.

Възприех го като широко разпространявано и употребявано до този момент в различни медии, обясни Христов. Нямам вътрешна убеденост да взема такова решение, но ще разгледам стенограмата и ще преценя, обеща той.

С това отношение на управляващите скоро ще разберете, че септември ще бъде май за вас, скочи и Иван Ченчев от БСП.

По повод инцидента в Своге една цяла парламентарна глуца бе наречена убийци, така че ако ще се прилагат мерки, да използваме и това и да се обърне внимание и на двете стенограми, поиска Лъчезар Иванов и защити позициата на колегата си от ГЕРБ

Чувствам се обиден и унижен и ако твърдите, че съм крадец, елате и го кажете отново, скочи пак Смилянски и поиска Гърневски да му се извини от трибуната. Ако на вашите работни срещи е нормално да си казвате крадци и убийци, в Народното събрание това е обидна дума, обърна се соцдепутатът към ГЕРБ.

Накрая пък Веселин Марешки изчете декларация от името на „Воля“ в защита на венецуелския президент Мадуро. И призова външния министър Екателина Захариева да излезе с официална позиция по темата. Георги Гьоков от БСП пък покани всички депутати на среща с посланика на Венецуела.

--------------------------