Скандал! Турция опитва да изтъргува Митьо Очте за граничари герои

1
435
bez ime
Сподели новината.

Екстрадицията на Димитър Желязков – Митьо Очите и искането на Турция да им предадем 4-ма български граничари, които Анкара обвинява в застрелването на турски рибар, ще бъдат сред темите на разговор на главния прокурор Сотир Цацаров с колегата му Мехмет Акарджа, съобщава “24 часа”. От държавното обвинение нито потвърдиха, нито отрекоха информацията.

Цацаров замина за южната ни съседка в понеделник заедно със заместника си Иван Гешев и Цветомир Йосифов, който ръководи международния отдел на Върховната касационна прокуратура. Тази структура се занимава с екстрадиции и трансфер на наказателни дела.

По време на срещата ще бъде обсъдена идеята за създаване на консултативен форум на главните прокурори от балканските страни, който да подобри сътрудничеството. Българската делегация ще се срещне още с министъра на правосъдието на Турция Абдулхамит Гюл и с председателя на Върховния апелативен съд Исмаил Рушту Чирит. 

Според съобщението на прокуратурата основни теми на разговор между двете страни са противодействието на организираната престъпност и сътрудничеството по наказателноправни въпроси. Първата тема съвпада с казуса на Митьо Очите. Той е обвинен като лидер на банда от Специализираната прокуратура. Оказа се, че по време на операцията е заминал за Гърция, а оттам е тръгнал за Истанбул с лимузината на общинския съветник от БСП Бенчо Бенчев. Турските служби го арестуваха в луксозен хотел 2 дни след операцията у нас. Вече има решение на съда да бъде екстрадиран и тече процедура за това.

В същото време от Турция поискаха 4-ма бивши граничари от Бургас, за да бъдат съдени за смъртта на рибар. Разследването срещу Михаил Цонков и колегите му беше прекратено у нас, но в Турция се води друго дело срещу тях. Съдът в Бургас отказа да ги екстрадира. Позицията на Цацаров е категорична – делото срещу граничарите в Турция трябва да бъде прекратено.

Българските власти са предали на Турция десетки издирвани от тях, показа проверка на “24 часа”. В края на октомври например беше върнат терористът от ПКК Хаккъ Гьорен. Преди това полицията и прокуратурата заловиха у нас и върнаха десетки участници в преврата срещу Ердоган.

--------------------------

1 COMMENT

Comments are closed.