сряда, февруари 28, 2024

Сигнал до прокуратурата на Областния управител на Бургаска област Пламен Янев

Date:

Сподели новината.

Областният управител на Бургаска област Пламен Янев ще сезира прокуратурата за падналия участък, свързващ кв. „Сарафово“ с Бургас, представян на гражданите като велоалея. „Алеята е изградена абсолютно незаконно върху държавен терен, асфалтиране на бивш технически път и полагане на осветление. Това е извършено извън всички строителни норми и на този път е било разрешено да се разхождат пешеходци и велосипедисти. Това е истинска небрежност към живота и здравето на хората и е истинско чудо, че тя се е срутила в морето в момент, в който върху нея не е имало никой. Защото щяхме да оплакваме поредните жертви“, каза Пламен Янев.

Той настоява прокуратурата да извърши обстойна проверка на целия процес на незаконното строителство и дали в това незаконно строителство има участие Община Бургас и разходени ли са общински средства. Областният управител припомни, че в последните години е практика да бъдат пускани в експлоатация обекти, които не са завършени според изискванията на закона или дори са абсолютно незаконни. „Призовавам хората да бъдат бдителни, защото тези обекти носят риск за живота, а е налице тенденция отговорните контролни органи рядко да предприемат превантивни действия, дори информацията да е разпространена сред обществото. Държавата не бива да толерира подобна безотговорност“, коментира още Янев. Той призова всички жители на областта да подават сигнали в Областна администрация, ако се съмняват за подобни практики в населените места, в които живеят.

Велоалеята до „Сарафово“ започна да се руши преди повече от година. Три правителства и трима областни управители търсят диалог с Община Бургас и предоставят конкретни възможни варианти за решаване на проблема. Въпреки това представители на Община Бургас се опитват да прехвърлят вината върху държавата, защото теренът е неин и държат на точно определен начин за справяне с проблема, който явно е извън законовите рамки.

В началото на тази годината чрез писмо до Община Бургас са дадени два варианта за разрешаване на проблема. Единият вариант е Областна администрация да укрепи този терен, а другият е общината да поиска терена от държавата, ако иска да реализира конкретен проект.

„На това писмо отговор от общината не получихме. Вместо това през месец май се появява проект за реализиране на укрепване с доста дейности в полза на гражданите. Областният управител, съгласно целесъобразно и ефективно изразходване на средствата, има задачата само да ограничи абразията и ерозията, а няма задължение да изгражда развлекателни обекти. Това неколкократно беше пояснено на Община Бургас и своевременно да поискани пари за проектиране от страна на областния управител, с оглед липсата на ясен отговор от страна на общината, дали ще поиска терена“, посочи още Пламен Янев. След придобиване на права на възложител Община Бургас може да потърси източници на финансиране, в т.ч. по Приоритет 4 “Риск и изменение на климата” на Програма “Околна среда” 2021-2027, по която са предвидени финансови средства за инвестиции, насочени към превенция и защита при неблагоприятни геодинамични процеси, като свлачища, срутища, ерозии и абразии.

Веднага след встъпването си в длъжност в началото на месец август областният управител пише писмо до общината с оглед важността и общественото значение н крайбрежната алея . „На 11 август все пак общината отговори и каза, че при определени обстоятелства ще вземе терена – ново картографиране на района, защото има изчезнал плаж. Веднага съм изпратил писмо до Министерството на туризма“, каза той.

„Хубаво е да се запитаме, когато три правителства, трима областни управители и трима министри поддържат една и съща теза, доколко това, което иска да се случи общината, е законно“, подчертава Пламен Янев.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Трагично самоубийство в Крайморие

Около 15.20 ч. днес в четвърто Ру Бургас е...

Свещеници със скъпарски коли взривиха Кюстендил с безобразни изцепки

Жители на Кюстендил твърдят, че свещеници редовно паркират скъпите си...

Ядpeнитe oтпaдъци oт AEЦ “Koзлoдyй”: Πoгpeбaни зa вeчни вpeмeнa в Дoбpyджa или Cтpaнджa?

Бългapия e eднa oт 12-тe дъpжaви-члeнĸи нa Eвpoпeйcĸия cъюз,...

Кирил Вътев подписа споразумение с 5 организации за подпомагане на земеделието

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев и пет...