понеделник, май 20, 2024

ВАИ Холдинг/ВИС

Date:

Сподели новината.

            ВАИ холдингс е най-големият играч на пазара на наркотици, контролира трафика им, производствените обекти и разпространителните мрежи. Това се казва в грама посветена на организираната престъпност в България на американския посланик Джеймс Пардю, публикувана от Уикилийкс, цитирана от БГНЕС.

            ВАИ холдингс е най-големият играч на пазара на наркотици, контролира трафика им, производствените обекти и разпространителните мрежи. Това се казва в грама посветена на организираната престъпност в България на американския посланик Джеймс Пардю, публикувана от Уикилийкс, цитирана от БГНЕС.

 

            ВАИ холдингс (преди това ВИС и ВИС 2) е основана през 1991г. от бившия борец Васил Илиев. Инициалите на групировката са съкращение от Васил Илиев Секюрити. След като е отнет лицензът на групировката да извършва охранителни услуги, тя е преименувана на ВИС 2. 

 

 

            През 1994 г. Илиев основава във Враца брокерска фирма Империал, а през 1995 г. е застрелян и по-малкият му брат Георги Андреев Илиев поема ръководството на ВИС 2, и след това го преименува. 

 

            "Жоро" Илиев е признатият лидер на ВАИ, но неговият лейтенант Николай Мирчов Цветин, познато още с прякорите "Близнака" и "Коко" се счита за човека контролиращ голямата част от фирмите и дейностите на групировката. Други високопоставени членове на ВАИ са: Антон Боянов и Пламен Василев Тимев – Ганди. През ноември 2003 г. друг високопоставен член на ВАИ, Методи Златанов Методиев – Мето Илиянски" изчезна и докато полицията смята, че е или отвлечен или убит, е възможно също така той да се укрива. 

 

            Преди да бъде прострелян и убит в Амстердам, през декември 2003 г., Константин Димитров – Самоковеца, беше един от най-големите трафиканти в страната и най-важният наркобарон. Георги Илиев, роднина на Димитров, му беше дясна ръка. След убийството на Димитров, ВАИ успяха да задържат контрола над пазара на наркотици чрез Антон Петров Милтенов – Клюна, за който се смята, че е наследил нарко и контрабандните операции на Димитров. 

 

 

            Друг от най-близките приятели на Георги Илиев, Димитър Илиев Джамов се свързва с търговия с наркотици в централна и южна България. Смята се, че Джамов, който е и вносител на природен газ от Русия, се занимава и с пране на пари и има връзки с турската организирана престъпност чрез турския бизнесмен Яман Хаки Намли. Джамов е бивш борец и е започнал кариерата си в организираната престъпност като шофьор на починалия Илия Павлов от Мултигруп. 

 

            Като най-големият играч на пазара на наркотици ВАИ контролира пътищата на трафика им, производствените обекти и разпространителките мрежи. Групировката се занимава и с трафик на крадени автомобили от западна Европа към бившия Съветски съюз. Други криминални дейности включват изнудване и рекет, незаконна търговия с оръжие, залагания, проституция и контрабанда.ВАИ имат и широки бизнес интереси в туризма, финансовия сектор, развлекателната индустрия и различни производства. Те контролират застрахователната компания Юпитер, както и Слънчев Бряг, един от най-големите български черноморски курорти, северно от Бургас. Групировката също притежава няколко местни футболни отбора и агенцията за манекени Ексграунд Модълинг Ейджънси, която е контролирана от ВАИ чрез съпругата на Георги Илиев Мария Делчева Илиева. 

 

 

            Красимир Андреев Маринов – Големия Маргин е настоящ президент на групировката и също бивш борец, основава СИК (по-късно Иинтергуп) с Младен Михалев – Маджо, също бивш борец, и с Румен Гоцов Николов – Пашата. Николов е свързан и със Съюза на бившите командоси. Смята се, че тарторът на всички операции на групировката е Венцислав Димитров Стефанов. През април, 2004 г., синът му, Димитър Венциславов Димитров е отвлечен и не е намерен и досега. Незаконните действия на Интергруп включват наркотици (главно хероин), финансови измами (чрез връзки с компанията за финансови гаранции Амигос), кражби на коли, трафик на крадени автомобили, контрабанда, изнудване, рекет и проституция. Нарко интересите на групировката се управляват главно чрез връзките й с Иван Тодоров Доктора, който се счита за един от най-големите нарко трафиканти на Балканите. 

 

            Кирил Сотиров -Японеца е известен цигански барон, свързан с Интергруп и с Иван Тодоров. Киров, който се занимава и с трафик на хора и нелегални емигранти, едва оживя след втори опит за убийство през април, 2005 г. Законните бизнес интереси на групировката варират от спортни клубове (Славия) до банки (Първа Източна Международна Банка) и от застраховки, нефт, търговия с метали, строителство и недвижими имоти (Софийски имоти) до агенция за манекени (ВИЗАЖ). 

 

            Венцислав е менажер на футболен клуб Славия в София. Георги Лиалев е също в управителния съвет на Славия. Бащата на Лиалев, Траян Лиалев е декан на юридическия факултет към Югозападния университет в Благоевград. Чрез Лиалев Румен Николов и Младен Михалев са получили дипломи за юристи. Георги Лиалев е и бизнес партньор на Румен Гайтански – Вълка, чиято фирма WOLF 96 също е свързана с Интергруп. 

 

            Фирмата за манекени Visages е основана през 1994 г. от Евгения Георгиева Калканджиева. Смята се за близка на Красимир Маринов. Застрахователната компания на групировката, Бул Инс, е най-големият застраховател в България. Секторът в който законните и незаконните действия на групировката се сливат са кражбите и застраховането на коли. Автомобили със специални стикери на Бул Инс са защитени от кражби, тези, които не са застраховани от Бул Инс се считат за свободни да бъдат откраднати. Интергруп също контролират и Юниън Иншурънс.

 

 

            Звездата на доайена на организираната българска престъпност Мултигруп драматично залезе след убийството на лидера й Илия Павлов през 2003 г. На нейно място изгря звездата на групировката ТИМ, която все повече заприличва на Мултигруп в усилията си да проникне в колкото се може повече незаконни сектори. Това се казва в грама на американското посолство в София, разпространена от Уикилйкс. 

 

            ТИМ е новият лидер на българската организирана престъпност. Основана във Варна през 1993 г., за ТИМ се говори, че е създадена от десет бивши "тюлени", които са служили в елитно военно поделение преди то да бъде разпуснато в ранните 90 години. ТИМ запълни вакуума, създаден след упадъка на Мултигруп, който последва убийството на Илия Павлов през 2003 г. Името на групата се смята за съкращение от инициалите от първите имена на трите й основни фигури: Тихомир Иванов Митев (български гражданин, роден на 10-ти октомври 1958 г.), Иво Каменов Георгиев (български гражданин, роден на 26-ти септември, 1969 г.) и Марин Великов Митев (български гражданин, роден на 5-ти октомври, 1957 г.). 

 

            Смята се също, че 12 души контролират всички фирми на ТИМ – които към 2003 г. наброяват над 150 с над 10 000 служители – като всеки от тези 12 има фиксирани акции в авоарите и управлява различни сектори от бизнес империята на групировката. 

 

            Въпреки, че се опитват да изградят имидж на чисто законна бизнес групировка, ТИМ продължават да поддържат строга тайнственост по отношение на корпоративната си структура и собственост, като същевременно техните фирми и подразделения са обвързани с много сложни отношения. Като групировка на организираната престъпност, ТИМ се занимава с широк спектър от криминални дейности – изнудване и рекет, заплахи, проституция, залагания, трафик на наркотици, кражби на коли и трафик на крадени автомобили. 

 

            Основната база на ТИМ – Варна има значително руско население и се смята, че ТИМ имат връзки с руската организирана престъпност, включително известния руски престъпник Майкъл Чорни. Тихомир Митев контролира промишлените дейности на ТИМ, неговият по-голям брат Марин се занимава с основните бизнес интереси на групировката във Варна и околността, докато Иво Георгиев има за задача дейностите на ТИМ в София и финансовите интереси на групировката. Други членове на тази групировка, които би трябвало да отбележим са: Мирослав Петров Нестеров (български гражданин, роден на 12-ти март, 1964 г.) – той се занимава със стратегическото планиране на групата и е и директор на най-големия филиал на ТИМ в областта на услугите – Мустанг Холдинг; Йордан Димитров Йорданов (български гражданин, роден на 24-ти ноември, 1974 г.), занимаващ се с медийните интереси на ТИМ и член на борда на Мустанг, и Николай Божидаров Николов (български гражданин, роден на 28-ми август, 1949 г.) – изпълнителен директор на Мустанг и съпруг на главния архитект на Варна. 

 

            Първоначалните дейности на ТИМ се развиха около събирането на лоши заеми – вид бизнес, който допринесе за отрицателния обществен облик на групировката, но все още си остава една от основните й дейности плюс предоставяне на услуги свързани с охрана в област Варна. В средата на 90-те, групировката се разклони към земеделие и хранителни продукти, и настоящите й интереси включват съхранение на зърно, отглеждане на бройлери, както и винарската изба СУХИНДОЛ (чрез фирмата СЕВЕРКО-ГЪМЗА) – избата произвежда основно червени вина за местния пазар и за износ. 

 

            Във Варна ТИМ са навсякъде. Медийните им интереси включват телевизия М-САТ (телевизионен канал базиран във Варна, излъчващ в цялата стана по кабел и сателит), още 5 кабелни телевизионни станции, 2 кабелни телевизионни оператора, радио Алфа (което излъчва и в цялата страна), вестник "Черно море" (вестникът с най-голям тираж във Варна и областта) и рекламна агенция, която обслужва тези медийни интереси. 

 

            ТИМ също притежават вериги от ресторанти, кинозали, магазини за филми под наем, спортни центрове, клубове за интернет залагания и бинго зали. Наскоро започнаха голям проект наречен Алея Първа където се планират 7 хотела, 500 заведения за хранене и забавление, и 300 магазина на площ от 250 акра на ивица на черноморския бряг близо до Варна. 

 

            ТИМ контролира едни от най-големите кариери за инертни материали, и чрез търговското си дружество Химимпорт има и значителен дял в производството и продажбите на изкуствени торове, нефтени продукти и химикали. Точно Химимпорт имаше важно участие и подпомогна придобиването от ТИМ на Централна Кооперативна Банка (ЦКБ), всъщност най-значимата придобивка на ТИМ досега. 

 

            След ЦКБ, ТИМ продължиха да разширяват операциите си във финансовия сектор, включително чрез застрахователната компания Армеец. Отново чрез Химимпорт, през 2002 г., ТИМ придобиха мажоритарен дял в Нютон Файненшъл Мениджмент БГ, притежател на българската пенсионна застрахователна компания Сила. От тогава Нютон се преименуваха на ЦКБ ГРУП АСЕТС МЕНИДЖМЕНТ. ТИМ се възползваха от значителното си присъствие във финансовия сектор и въведоха пазаруване на едно място – комбинирано банкиране, застраховки и пенсионни застраховки. 

 

            През 2003 г., Химимпорт купи 49% от втория по големина самолетен превозвач в България – Хемус Еър, като по-късно придоби всичките 100% от Хемус. През 2004 г. Химимпорт също придоби 100% от една по-малка авиокомпания VIAGGIO; тази придобивка беше одобрена от най-големият акционер във Viaggio, Тодор Батков, който е адвокат на Майкъл Чорни и негов личен представител. Смята се, че с тази комбинирана собственост в Хемус и Viaggio, ТИМ насочват апетита си към официалния български превозвач България Еър, който скоро ще бъде приватизиран.

 

Източник: 24chasa.bg

предишна статия
Следваща статия

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Трагична смърт край Кюстендил

Пешеходец е загинал, след като е блъснат на пътя...

Иманярски канал от България към САЩ ползвал обществени пощи

От САЩ са ни върнали древен шлем и други...

Скоро няма да можете да си купите SSD на Western Digital

Cepиoзнa пpoмянa щe нacтъпи нa xapдyepния пaзap пpeз втopaтa...

Касапницата в Меричлери, причинена от 17-г. момиче, завърши с труп

В болница в Пловдив почина 83-годишната жена, която бе...