Шведският премиер хвърли оставка

0
79
768x432 6 1
epa10179004 The Prime Minister and Social Democratic party leader Magdalena Andersson delivers a speach at the Social Democratic Party election watch at the Waterfront Conference Center in Stockholm, Sweden, 11 September 2022. EPA/Jonas Ekstromer SWEDEN OUT
Сподели новината.

Министър-председателят на Швеция Магдалена Андершон в сряда обяви, че подава оставка, съобщи „Ройтерс“.

 

Тя прие поражението на лявоцентристката ѝ коалиция след оспорваните избори. Победата на четирипартийния десен опозиционен блок е първата стъпка към съставянето на ново правителство. Все още малко гласове остават да бъдат преброени, но Андершон каза, че резултатите показват, че десният блок е победил.

 

„Затова утре ще помоля председателя на парламента да бъда освободена от моя пост“, каза Андершон по време на пресконференция.

 

Припомняме, че Умерените, Шведските демократи, Християндемократите и Либералите имат преднина от едно място след изборите в неделя и изглежда, че ще получат 176 места в 349-местния парламент срещу 173-те места на лявоцентристите, според последните данни на изборния орган.

 

 

Изборите отбелязват вододел в шведската политика с антиимиграционните Шведски демократи, отбягвани от всички големи партии, когато за първи път влязоха в парламента през 2010 г., на прага да получат влияние върху правителствената политика.

 

Те изглеждат готови да спечелят 20,6% от гласовете, изпреварвайки умерените, които получиха 19,1%, като най-голямата партия вдясно.

 

Въпреки че партията на Кристерсон е по-малка, лидерът на Шведските демократи Джими Акесон не може да получи широката подкрепа от десницата, необходима за отстраняването на социалдемократите.

 

 

 

 

Бъдещият министър-председател ще трябва да завърши процеса по встъпването в НАТО на Швеция и съседната ѝ Финландия.

 

След нахлуването на Русия в Украйна крайната десница, а след това и социалдемократите, които в миналото бяха против членство в НАТО, промениха позицията си.

 

Така в средата на май стана възможно подаването на заявка за членство. Тази тема дълго време бе разделителна линия в Швеция, но днес по нея има широк консенсус. Против са единствено Партията на зелените и бившите комунисти, които днес са част от Лявата партия.

--------------------------