Сподели новината

Четири фирми, които са закупили терени в шуменския Индустриален парк, ще отворят своите предприятия през 2018-та. Това обяви пред журналисти днес изпълнителният директор на парка Николай Тончев.

Според него догодина в града ще се разкрият общо около 1000 работни места. “Това е доста голяма цифра, няма да се справим само със силите на общината и ще трябват работници и от съседни общини. Но мисля, че това е бъдещето на Шумен – Шумен да стане център на Североизтока”, каза Тончев.

Той обясни, че два от четирите нови инвеститора са големи, клас А, а другите са български и по-малки. Големите фирми са турската “Енпай”, която ще произвежда изолационни материали за електротехническата промишленост, и щатската “Камбро”, която е специализирана в кухненско и столово оборудване.

Турската фирма е купила 25 декара, а американската – 20. Те предвиждат да отворят заводите си през лятото. “Мога да ви гарантирам , че продукцията, която ще се произвежда ни най-малко няма да замърси околната среда на град Шумен. Нито ще има комини, нито ще има материали, които да се изхвърлят”, каза Николай Тончев.

Реклама

Третата фирма с терен от 3 дка в парка е шуменската печатница “Бдин”, а четвъртата е видинско шивашко предприятие, което ще бъде разположено на площ от 3,5 дка.

Тончев обясни, че вече са продадени над 100 декара от общо 500-те в “Подзона А” на Индустриалния парк. 180 декара са за инфраструктура, което означавало, че вече трябва да разширяване. “Продължаваме да водим преговори още с няколко инвеститори. Идеята ни е през следващата година да продължим със същите темпове и да започнем изграждането на инфраструктурата в “Подзона Ц”, каза шефът на парка.

Община Шумен участва в “Индустриален парк – Шумен” АД с апортна вноска от 3,9 млн.лв, колкото е стойността на терена от 2300 дка, и притежава 40% от акциите. „Ники-БТ“ АД има 60% и направени инвестиции за 5,9 млн.лв.