събота, април 13, 2024

Ще засегне ли България? Великобритания обмисля да връща чуждестранни затворници в родините им

Date:

Сподели новината.

Великобритания обяви, че ще депортира предсрочно десетки осъдени чужденци, за да освободи място в препълнените си затвори. Страната търси възможност да прехвърли част от лишените от свобода на Острова да изтърпят присъдите си в други държави.

По информация на българския посланик в Лондон Марин Райков в различни затвори в Обединеното кралство в момента има около 130 наши сънародници, като не всички са получили присъди. Такъв например е случаят с обвинените в шпионаж в полза на Русия петима български граждани. От февруари те се намират в различни английски затвори, докато чакат процесът срещу тях да започне. Затова е трудно да се прецени колко от тези 130 души може да бъдат депортирани. Намерението на британските власти е да изпращат в родината им чужденци, които са в края на изтърпяването на своите присъди, или пък се очертава да бъдат осъдени на под 12 месеца лишаване от свобода, предаде bTV.

В две трети от затворите в Англия и Уелс в момента има повече хора от предвиденото. Това означава, че се налага някои затворници да споделят килия, предназначена за един, често с тоалетна в нея зад завеса. „Ще премахнем чуждестранни нарушители, които не трябва да бъдат в Обединеното кралство, заемайки място в нашите затвори и причинявайки огромни разходи за данъкоплатците. В нашите затвори има над 10 000 чужди граждани. Не може да е правилно някои от тях да лежат в затвора, когато могат да бъдат изведени от страната ни. Ето защо ще разширим схемата за ранно отстраняване, така че да имаме правомощието да извеждаме чуждестранни престъпници до 18 месеца, преди да бъдат освободени, което е повече от сегашните 12 месеца. Като ги извеждаме от Великобритания по-рано, те вече няма да струват на данъкоплатците цяло състояние”, посочи министърът на правосъдието Алекс Чалк.

Макар през последните години да са били построени 6 нови затвора и осигурени 20 хил. допълнителни места за лишени от свобода, Обединеното кралство изпитва трудности да се справи с увеличаващия им се брой. Обикновено той се дължи на забавени присъди заради пандемията и непрекъснат имигрантски поток към Острова. „Цената на това е 47 000 паунда за затворник на година. Данъкоплатецът не трябва да харчи пари за система, която рискува допълнително да криминализира нарушителите, като ги вкарва в капан от серия от кратки присъди. Така че правителството е решено да промени това и да предложи по-добър подход. Ще приемем законодателство, според което присъдите за лишаване от свобода за по-малко от 12 месеца да се заменят с условни. Вместо да лежат в затворите, нарушителите да бъдат полезни на обществото, изплащайки дълга си към него чрез почистване на квартали и изтриване на графити от стените. Можем да направим това по-интелигентно и с модерни решения от цифровата ера”, посочи Чалк.

Освен че харчи милиони за проследяващи устройства на освободени под гаранция, Лондон обеща наскоро на Албания 12 млн. паунда, за да прибере около 200 затворници да доизлежат присъдите си в родината. Министърът на правосъдието се закани, че страната ще продължи да сключва нови споразумения за трансфер на затворници като това с Албания. Изискването обаче е приемащите ги страни да предлагат затворнически условия, добри поне колкото английските, заради което някои опити на Лондон да депортира с чартърни полети престъпници към африкански държави се провалиха след намеса на правозащитни организации.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Пак се прочухме: Спипаха нашенци в Бавария със злато за милиони

Двама български граждани са задържани в Германия заради контрабанда...

Добавките ще се плащат от 26 април, а пенсиите – от 7 май

Великденските добавки към ниските пенсии ще се плащат от...

Украинската армия е пред колапс

Украйна се намира близо до точката на пречупване и...

“Уестингхаус” подписа ключово споразумение за двата нови реактора в АЕЦ “Козлодуй”

Westinghouse Electric Company (WEC) подписа меморандуми за разбирателство със...