Ще колабира ли Неохим?

0
60
e2c988c4d6133b96ab6608f77afda712
Сподели новината.

Колко е важно синьото гориво за индустрията и ще се стигне ли до принудително затворени заводи в България заради спрените руски доставки? Властта и бизнесът хвърлиха в публичното пространство страховити цифри – 25 хиляди предприятия у нас работят на газ, а в тях са заети близо 240 000 души.

Икономистите от Института за пазарна икономика /ИПИ/ обориха това и „посмалиха“ до едва 14 000 заети в индустрията, която е зависима от ритмични доставки на газ. Оценката на ИПИ се базира на публични таблици на „Булгартрансгаз“, където се казва, че общият оборот на дружествата, присъединени към мрежата на компанията възлиза на 6 млрд. лв.

И това обаче не е цялата истина, тъй като не се знае какъв дял от производството е на ток и какъв на газ, уточнява „Марица„.

Какво обаче се знае със сигурност?

 

Най-големият индустриален потребител на газ е „Неохим“ в Димитровград. Торовият завод потребява огромни количества газ – около 3-3,5 TWh годишно, което е сравнимо с потреблението на всички останали компании от топ 10 индустриални потребители на газ (без топлофикациите). „Неохим“ е най-голямото предприятие в област Хасково с персонал от около 700 души и приходи от порядъка на 260 млн. лв. По веригата на добавената стойност предприятието е важно за земеделието в страната, тоест има директна връзка между газ – тор – добив в земеделието.

--------------------------