Сподели новината.

Многобройни кралства и държави са падали през цялата история, нациите са изчезвали или са били трансформирани и този процес все още не е завършен. Политическите анализатори обясняват, че понятието нация, т.е. държава, не е постоянно и със сигурност не е вечно.

Въпреки че държавите често са изчезвали, бивайки завладявани и разделени между враговете си, изглежда, че в бъдеще страните ще имат проблеми по-рано от други, което ще ги отдели или унищожи.

От заплахи, които повишиха морското равнище до културни и етнически разделения в самото общество, въпросът е дали тези 10 държави ще оцелеят през следващите 100 години.

Нидерландия

Ефектите от изменението на климата, причинени от глобалното затопляне, са опустошителни за тропическите острови, но е трудно да си представим, че те могат да навредят на европейските страни. Поради тези факти глобалното затопляне е въпрос на оцеляване за Нидерландия, която от години се бори с повишаването на морското равнище.

Северна Корея

Като се има предвид, че страната е била под диктатурата на династията Ким от 40-те години на миналия век, изглежда само въпрос на време, когато недоволството в обществото ще кулминира и избухне.

 

Белгия

Въпреки че тази държава е дом на Европейския съюз, самата Белгия няма да се обедини и след 100 години. Разделена е по отношение на етническото разделение на фламандците и валонците. Поради сепаратисткото напрежение много анализатори прогнозират, че страната ще бъде разделена през следващите 20 години.

Малдивите

Тази островна държава, разположена между Индия и Африка, е в сериозна опасност да потъне. Заплахата стана толкова голяма, че бившият президент обмисля възможността за закупуване на земя в Южна Азия, където ще премести цялото население, ако нивата на морето продължат да се повишават. Очаква се Малдивите да бъдат първата държава, която ще изчезне поради глобалното затопляне, което може да се случи през 2085 година.

Великобритания

Като се има предвид, че това е съюз на различни държави, в които има силна воля за независимост, разпадането на тази световна сила е възможно. Шотландия имаше неуспешен проект за независимост през 2014 г. когато Великобритания реши да напусне ЕС миналата година, този ход не беше приет от всички страни. Следователно се смята, че някои държави ще напуснат Обединеното кралство, което ще се случи през следващите 20 години.

Ирак

В състояние на война от 2011 г. тази страна е истински пример за ежедневна дезинтеграция. След екзекуцията на Саддам Хюсеин, който поддържаше държавата обединена, населението днес е силно разделено. Ирак е разделен на сунити, кюрди и шиити.

Кирибати

Тази островна държава, разположена в централната част на Тихия океан, е била британска колония до 1979 г. и се състои от три напълно отделни островни групи, разпръснати върху голяма площ на Тихия океан – Гилбърт, Финикс и Лайн. Президентът потърси помощ от Нова Зеландия и Фиджи, за да започне да приема хора от Кирибати като постоянни бежанци.

 

Испания

Когато икономическата криза удари през 2008 г., нанесе толкова големи щети на Испания, че доведе страната до ръба на колапса и тя все още не се е възстановила. Каталуния планира да получи независимост с голяма обществена подкрепа. В северната част на страната се намира регионът на баските със своите терористични клетки.

 

Американското население е разделено от дълбоки културни различия и политически възгледи между Севера и Юга след Гражданската война. През 2012 г. всичките 50 щата получиха хиляди писма от своите граждани с искане за изключване от съюза. Освен ако нещо не обедини страната, шансовете са САЩ да се разтурят са големи, като Аляска и Тексас вероятно ще бъдат първите, които ще се отделят.

Китай

Въпреки че Китай има най-голямата икономика в света и силна армия, това не означава, че той е защитен от колапс през следващите 100 години. Съществува и огромен проблем със замърсяването на околната среда. Прогнозира се, че страната може да остане без питейна вода до 2030 година. Смята се, че страната в този си вид ще издържи до 2050 година.

Предишна статияНай-после! Меркел спира локдауна, но бавно
Следваща статияШвеция влиза в пълен локдаун