Сподели новината.

На аптечния пазар има няколко популярни лекарства, чиято реална лечебна сила не е научно доказана. Грубо казано, цялата вяра в ползата от тези лекарства се основава само на рекламата. Сайтът „encyclopatia.ru/wiki“ е съставил списък на така наречените „фуфломистини“ – лекарства, убедителни данни за ефективността на които, според посочените показания, не са налични.

Adaptol

Лекарството се предписва за тревожност, лош сън, отказване от тютюнопушенето. Авторитетни медицински източници разкриват, че полза от такова активно вещество не е известна.

Amiksin
Той известен още като Lavomax / Tiloron / Tilaxin / Amixin / Tilorone. Индукторът на образуването на интерферон, според производителя, се бори с херпес и грип. На Запад е забранен поради доказани сериозни странични ефекти: ембриотоксичност и провокиране на мукополизахаридоза. Клиничните проучвания са спрени поради странични ефекти.

 

Arbidol
Антивирусно лекарство, предписвано за грип. СЗО счита, че клиничните проучвания на лекарството, проведени от 1993 до 2004 г., доказват, че то не отговаря на изискванията.

 

validol
Валидол (ментол в ментил етер на изовалерианова киселина / разтвор на левоментол в ментил изовалерат). Няма доказателства, че ментолът „под езика“ причинява рефлексна съдова дилатация. За разлика от нитроглицерина, който има същите вещества и доказана ефективност. При истинските проблеми със сърцето валидолът не помага, но вярвайки в него, дава адекватен плацебо-ефект, за да успокои човек в пристъп на паника.

 

Глицин
Глицин (глицин): продава се като ноотропно и невропротективно средство за повишаване на умствената работа и рехабилитация след инсулт. Всъщност представлява най-простата аминокиселина и комбиниран невротрансмитер. Невротрансмитерите обаче не проникват от стомашно-чревния тракт в мозъка. Всъщност глицинът не е лекарство, а хранителна добавка с недоказана ефикасност.

Антибиотични спрейове
В случай на настинка или възпалено гърло, употребата на спрейове с антибиотици / антисептици като Polydex, Bioparox, Miramistin и други е безсмислена, тъй като е невъзможно да се създаде желаната концентрация на лекарството в гърлото / носа. Антибактериалното лечение е описано от специалистите буквално в една фраза: „има смисъл от употребата само на перорални антибиотици.“ / zdrave.to