понеделник, юли 22, 2024

Шефът на отбраната: Взимат се всички мерки, за да няма пробив в сигурността

Date:

Сподели новината.

“В момента няма пряка заплаха за националната сигурност и суверенитета на България, взимат се всички мерки в национален и колективен формат, за да не се допусне пробив в сигурността”, заяви пред БНТ на 6 май началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

По думите му мирът не е статично положение, има цена и цената е поддържане на боеспособна армия, въоръжаване и адекватни въоръжени сили.

“Всяка армия в света има проблеми, хубавото е, че сме в НАТО и има на какво да разчитаме – нашите съюзници, колективните механизми, на възможностите дефицитите, които имаме, да бъдат компенсирани. Когато правим учения, ние се готвим за реални военни действия”, допълни адмирал Емил Ефтимов.

Той обяви, че още 120 английски военнослужещи ще се присъединят към Мултинационалната бойна група. Очакват се и между 700 и 800 италиански военнослужещи, както и различна техника.

“Необходима е промяна на нормативната база в Министерството на отбраната и законодателството. Предизвикателството пред Военновъздушните сили е да се поддържа старата платформа, докато е налична новата. Три са компонентите – обучение на летателен състав, на наземен персонал и инфраструктура. Когато тези 3 компонента бъдат готови – можем да направим този преход”, добави адмирал Емил Ефтимов.

Той поясни, че целта е страната ни да домакинства Многонационална бригада, която да има постоянно присъствие, както има в Румъния и други държави членки на НАТО.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Бурята помете район около Търново

Бурята, ударила Троян този следобед, се насочи на изток. Обилни...

Започна се: Свирепа буря удари Троян

Пороен дъжд се изсипа над Троян. Според първоначалната информация...

Тежка ситуация на Беклемето отчитат премиерът и МВР шефът

Ситуацията с пожара на Беклемето е много сложна, защото...