Сподели новината.

Видео на празнуващи българи се превърна в интернет сензация.

Твърди се, че то е направено във Френските Алпи, където са изразходени няколко кашона шампанско на стойност 40 хил. евро.


Има ли диагноза такова поведение в обществото ни? Според психиатъра д-р Цветеслава Гълъбова: Да!

„Войнстваща простотия и примитивизъм, които се издигат в култ и се превръщат в норма на поведение“, диагностицира тя пред Bulgaria ON AIR и остави отворен въпроса: На какво учим децата си?

Шампанско се лее, „Шушана“ се пее, а журналистът Патриция Кирилова не е сигурна дали става въпрос за същия „богаташки син“ Владо Вутов, за когото се твърди, че е на видеото – този на бизнесмена д-р. инж. Цоло Вутов.

„Тази практика не е тенденция само сред българите. Виждала съм в Кан и в Сен Тропе чужденци да празнуват по този начин“, обясни тя.

PR експертът Соня Колтуклиева потвърди, че става дума за същия син и отсече: „Нека цяла България гледа видеото, за да се отврати, така че на никого повече да не му идва наум да го прави!“

„Проблемът в това демонстриране на възможности е ниското самочувствие. Такова е поведението на „кухите хора“, които са интелектуално примитивни и за тях да демонстрират нещо, което нямат, е въпрос на чест“, посочи д-р Гълъбова.

По думите ѝ това поведение не се среща само при „богаташките деца“. Тревожното, отбеляза тя, е че много от подрастващите са на мнението, че родителите им са дали стандарт, от който те не могат да паднат.

„Странното е защо този стандарт не е свързан с четене на книги, със самоусъвършенстване, с интереси към света…“, риторична бе психиатърът.

Д-р Гълъбова е категорична, че не е въпрос за „омраза към богатите“, а за по-голям проблем: „След като една държава не може да си събере 16-те милиарда ДДС, защо пък един наследник на фамилия да не даде 40 хил. евро за шампанско?“