вторник, май 28, 2024

Сензационни подробности за мистерията с извънземния обект Оумуамуа

Date:

Сподели новината.

Оумуамуа – първият по рода си “гост” от друга слънчева система, не е нито комета, нито астероид, нито има масово приписваната му форма на пура. Ново проучване показва, че загадъчният космически обект вероятно е отломка от свят, наподобяващ Плутон, и е оформен като бисквита, предаде Асошиейтед прес.

 

Астрономи от университета на Аризона съобщават, че странният обект изглежда е съставен от замръзнал азот, точно като повърхността на Плутон и на Тритон – най-голямата луна на Нептун, предава БТА.

БЛИЦ припомня, че през декември месец 2017 година вече покойният известен британски теоретичен физик Стивън Хокинг заяви, че е открил извънземен кораб. Той визираше именно Оумуамуа.

Авторите на изследването Алън Джаксън и Стивън Деш смятат, че в резултат на сблъсък от ледена планета, покрита с азот, преди 500 милиона години се е откъснало парче. Тази отломка е напуснала пределите на собствената си слънчева система и се е озовала в нашата.

Смята се, че червеникавият обект представлява остатък от първоначалната си форма, след като външните му слоеве се изпаряват от космическата радиация, а впоследствие и под въздействието на Слънцето.

Оумуамуа – първият по рода си пришълец от друга слънчева система, беше открит с телескоп на Хаваите през октомври 2017 г. На местен език наименованието му означава пратеник.

Мистерията с Оумуамуа става все по-заплетена: Това може да е сонда на извънземни

След появата му учени установиха, че загадъчният обект произхожда отвъд нашата Слънчева система, тъй като скоростта и пътят му предполагат, че не орбитира около Слънцето или нещо друго.

Единственият друг обект, за който е потвърдено, че идва от друга звездна система, е кометата 21/Борисов, открита през 2019 г.
Какво в крайна сметка представлява Оумуамуа? Космическият обект не се вписва в познатите категории – изглежда като астероид, но се движи като комета. За разлика от кометите обаче той няма видима опашка. Докато астрономите се колебаеха между астероид и комета, се появиха и предположения, че обектът може да е извънземен артефакт.

“Всички се интересуват от извънземни и беше неизбежно този пришълец от друга слънчева система да предизвика подобни мисли. В науката обаче е важно да не се правят прибързани заключения”, казва Стивън Деш.

На базата на известни факти – яркост, размер, форма, липсваща опашка, Джаксън и Деш изготвят компютърни модели, които им помагат да определят, че Оумуамуа най-вероятно е късче азотен лед, което постепенно ерозира, подобно на смаляващ се след употреба сапун.
Не всички учени обаче са съгласни с новото обяснение.

Ави Льоб, ръководител на катедра Астрономия в Харвардския университет, се придържа към първоначалното си предположение, че обектът изглежда по-скоро изкуствен, отколкото естествен, и е творение на напреднала в технологично отношение извънземна цивилизация.

Когато е в най-близката си точка до Земята, съдейки по съотношението между размерите му, Оумуамуа наподобява бисквита Орео, отбелязва Деш. Понастоящем обектът се намира отвъд орбитата на Уран и трудно може да бъде видян, дори от телескопа “Хъбъл”.

Поради тази причина учените ще трябва да разчитат на първоначалните наблюдения, за да си изяснят какво в крайна сметка е обектът Оумуамуа, който, когато е видян за първи път, наподобява бисквита, но с отдалечаването си ще заприлича на палачинка.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Жестока трагедия край Плевен

Катастрофа е станала днес на пътя Плевен-Ловеч, един човек...

Турски тираджия бе посечен в Търново

Окръжната прокуратура във Велико Търново привлече като обвиняем и...

Кой размаза главата на пастира Атанас край Кресна?

33-годишният Атанас, пастирът открит мъртъв, с размазана глава, в...

Инфарктна ситуация с ученичка, намесен е и кметът на Първомай

Кметът на община Първомай Николай Митков буквално е спасил...