Сподели новината.

Карагеоргиево е най-голямото село в община Айтос. 1480 са жителите му, предимно етнически турци. Над 400 от тях работят в чужбина. Засега от коронавирус са се разболели около десетина души в селото, като повечето вече са излекувани.

 

Оживено, с добре поддържани къщи, с нова канализация, детска градина и училище, кафенета, пазар и магазини е село Карагеоргиево. То се намира на 6 километра от общинския център Айтос, в подножието на Стара планина. Животът в селото не е подчинен на страха от коронавируса. И млади, и стари се движат без маски, но пред магазините всеки стои на дистанция и чака своя ред, за да влезе да пазарува. За Карагеоргиево се знае, че една трета от жителите му работят в чужбина. Тенденцията местните хора да отиват на гурбет през години се оказа трайна, казва кметът на селото Метин Латифов.

„Основно се занимават със строителство – Франция, Германия, Испания, Италия, Австрия – цяла Западна Европа„, подчерта Летифов.

Малко са хората, които се върнаха тук заради здравната криза, казаха жители на селото.

Мюмюн Тахиров е земеделец. Работил е за кратко в Холандия и Германия, но се е върнал тук, защото е разбрал, че и в чужбина трудно се изкарват пари. Сега отглежда зеленчуци и орехи.

„Доволен съм да ви кажа, само с това се издържам, трудно е като няма стартова помощ“.

Хъйрие Рамадъ се е върнала преди седмица от Великобритания. 4 години е работила във ферма за зеленчуци в Кентърбъри. Какво мисли тя за здравната криза и живота в чужбина?

Трудно е, камъкът тежи на мястото си„.

Мит е, че има безработица в община Айтос, казаха жителите на село Карагеоргиево. Работа има, майстори няма, твърдят те. Селото изглежда добре, защото жителите му инвестират парите си в него.

БНР

Предишна статияЧудовищно задръстване в София
Следваща статияИдва нова катастрофа във Великобритания