вторник, юли 23, 2024

Учени с огромен пробив в лечението на Алцхаймер

Date:

Сподели новината.

Учените направиха огромен пробив в лечението на Алцхаймер. Статистиката сочи, че само в Щатите на всеки 67 секунди един човек бива повален от Алцхаймер. Експертна

Учени от университета Куинсланд в Австралия обаче дадоха лъч светлина за страдащите от Алцхаймер. Те обявиха, че са изобретили неинвазивна ултразвукова технология, която е в състояние да възстанови паметта на страдащите от това заболяване. Новият метод е постигнал успех при 75% от лабораторните мишки, върху които е проведен експериментът.

Често пъти се злоупотребява с термина „пробив”, когато става въпрос за научни изследвания и открития. Този случай обаче за щастие далеч не е такъв. Учените са категорични, че тяхното изследване ще промени изцяло съвременното разбиране за лечението на това заболяване, а разработеният от тях метод ще има блестящо бъдеще.

Главният автор на изследването професор Jürgen Götz показва пред списание Science Translational Medicine, че новият метод е в състояние да премахне бета-амилоидните плаки от мозъка на мишки, страдащи от Алцхаймер като по този начин възстановява паметта им. Професорът уточнява, че бета-амилоидът е пептид, взимащ дейно участие в развитието на Алцхаймер.

Фрагментите на бета-амилоида се събират при остаряването на мозъка и образуват плаки, натрупващи се в пространствата между нервните клетки (синапсите). Разработеният от австралийските учени метод за лечение на Алцхаймер освен, че е неинвазивен, е и нетоксичен, и сравнително евтин.

В основата на новия метод за лечение на Алцхаймер са повтарящите се въздействия върху главния мозък посредством ултразвукови вълни. Този метод води до временно отваряне на хематоенцефалната бариера.

При прилагането на този метод върху мишки, учените успели да постигнат пълно очистване на бета-амилоидни плаки на главния мозък при 75% от мишките.

източник: >лекува.NET<

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Трагична смърт край Кюстендил

Пешеходец е загинал, след като е блъснат на пътя...

Иманярски канал от България към САЩ ползвал обществени пощи

От САЩ са ни върнали древен шлем и други...

Скоро няма да можете да си купите SSD на Western Digital

Cepиoзнa пpoмянa щe нacтъпи нa xapдyepния пaзap пpeз втopaтa...

Касапницата в Меричлери, причинена от 17-г. момиче, завърши с труп

В болница в Пловдив почина 83-годишната жена, която бе...