вторник, април 23, 2024

Сблъсъци и арести във Франция за 1 май

Date:

Сподели новината.

Франция беше обхваната в понеделник от масови първомайски протести, прераснали в сблъсъци между демонстрантите и полицията, съобщава RFI.

Синдикатите се обединиха, за да призоват за улични шествия, с които да принудят правителството да отмени непопулярната пенсионна реформа, прокарана през парламента с указ.

Полицията използва сълзотворен газ срещу протестиращите в Нант, Лион, Рен и Париж. Срещу полицаите са били хвърляни “коктейли Молотов”.

Съобщава се за ранени служители на реда. Извършени над 60 ареста.

Около 12 000 полицаи бяха разположени, за да гарантират сигурността на 300 протеста, като синдикалните лидери призоваха полицейските префекти да избягват “провокации”.

В Страсбург протестиращи изгориха чучело на президента Еманюел Макрон с корона, което беше заснето и разпространено в социалните мрежи. В публикация в Туитър полицейските власти заявиха, че осъждат “набелязването на президента на републиката с най-голяма твърдост”.

Десетки чуждестранни синдикални представители от страни, включително Корея, Турция, Колумбия и Испания, маршируваха в Париж заедно с френски междусиндикални служители.

Синдикатът CGT съобщи, че избирателната активност възлиза на 2,3 милиона души в цялата страна в понеделник, с около 550 000 души в Париж, 100 000 в Тулуза и 130 000 в Марсилия. Но полицията преброи едва 13 500 и 11 000 съответно в Тулуза и Марсилия.

Припомняме, че в края на април международната рейтингова агенция Fitch обяви понижаване на дългосрочния рейтинг на емитента в чуждестранна валута (IDR) на Франция от “АА” на “АА-” със стабилна перспектива.

Като една от основните причини за негативните промени в този показател агенцията посочи острата обществена реакция, предизвикана от реформите на правителството.

Конституционният съд потвърди повишаването на пенсионната възраст от 62 на 64 години.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Европриказката свърши: В Германия поискаха спиране на помощите за украинците

Правителството на Олаф Шолц е доволно от миграционната си...

Потресаващо зверство на българин в Англия

Българин е осъден на 7 години затвор за изнасилване...

5000 долара е средната заплата в САЩ

Oчaĸвaниятa зa cpeднa зaплaтa пpи пocтъпвaнe нa нoвo paбoтнo...

Транспортна стачка парализира Гърция

Стачка на работници от транспортния сектор блокира трафика в...