САЩ печатат пари неудържимо, дългът стигна небесата

0
327
768x432
Сподели новината.

 

Сенатът на САЩ гласува в четвъртък да се увеличи тавана на дълга с 480 милиарда долара. Така според оценките на Министерството на финансите на САЩ ще се покрият разходите на държавната администрация до 3 декември, предаде АП.

Белият дом уточни, че американският президент Джо Байдън ще подпише инициативата, след като тя бъде одобрена и от Камарата на представителите. Това се очаква да стане едва през втората половина на месеца. В същото време председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси, демократ от щата Калифорния, призна преди гласуването, че конгресмените могат да се върнат във Вашингтон през следващата седмица.

Лидерът на демократичното мнозинство в Сената Чък Шумер от щата Ню Йорк по-рано заяви, че демократите и републиканците в Сената “са постигнали споразумение за повишаване на тавана на националния дълг до началото на декември”. Лидерът на републиканското малцинство от Горната камара Мич МакКонъл потвърди това. Това споразумение ще доведе до увеличаване на лимита на националния дълг до около 28,9 трилиона долара.

Миналата седмица Камарата на представителите одобри спирането на лимита на националния дълг до 16 декември 2022 г., тогава законопроектът трябваше да бъде разгледан от Сената. Американските медии обаче прогнозираха, че той няма да мине там поради съпротивата на републиканците, които досега са обещавали да предприемат всички възможни мерки за блокиране на инициативата.

Те принудиха Байдън и демократите да намалят правителствените разходи или да предприемат други мерки за намаляване на дълга.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън обяви по-рано в писмо до американските законодатели, че ресурсите на финансовото министерство ще бъдат напълно изчерпани малко след 18 октомври, освен ако Конгресът не повиши тавана на публичния дълг до тази дата или не спре лимита на заемите, за да избегне неизпълнение. Тя призова депутатите да предприемат действия възможно най-скоро.

--------------------------