Сподели новината.

Състав на Административния съд /АС/ отмени член 5, алинея 6 на Наредба №1 на община Шумен. В този текст се забраняваше извършването на религиозна пропаганда по домовете на гражданите.

Въпросната алинея бе атакуван от християнската секта „Свидетели на Йехова“. Делото започна през 2017-та. Казусът бе гледан първо от състав на шуменския Административен съд, който отмени всички текстове от Наредбата атакаувани от „Свидетели на Йехова“. Решението бе обжалвано от Общинския съвет пред Върховния административен съд, който го върна отново в Шумен.

С решението си сега магистратите отсъждат в полза и на двете страни.

Съдът смята, че забраната за религиозна пропаганда по домовете противоречи на нормативни актове от по-висока степен и на Конституцията. Например „по този начин се ограничава правото на вероизповеданията да организират публична дейност и извън молитвените си домове, регламентирано с чл.12, ал.4 от Закона за вероизповеданията“.

Магистратите отхвърлят искането на сектата за отмяна на два други члена от Наредба 1. Те забраняват извършване на религиозни обреди и служби и предоставяне на помещения за това в културни институти, училища, младежки и детски обекти, както и публичната религиозна дейност на разстояние по-малко от 400 м. от детските обекти, учебни заведения и културни институти. Тези разпоредби остават в сила засега.