Сподели новината.

 

Руските зенитно-ракетни комплекси С-400 „Триумф”, които ще бъдат разположени в Турция, ще пазят и България. Това става ясно от изказване на Йомер Челик, говорител на Партията на справедливостта и развитието, предаде ТАСС.

Говорителят на партията на Ердоган посочи, че с разполагането на ракетните комплекси на своя земя, Турция ще осигури сигурност не само на себе си, но и на държавите от Европейския съюз и НАТО. България е членка както на НАТО, така и на Европейския съюз.

„Както знаете много добре, първоначално ние искахме да закупим американски зенитно-ракетни комплекси „Пейтриът”, но САЩ предложиха неблагоприятни условия за заем. Затова сключихме сделка с Русия за С-400. Ние придобиваме системите преди всичко за осигуряване защита на нашите граници от атаки от Сирия. Едновременно обаче ще защитим границите на Европейския съюз и НАТО”, каза Йомер Челик. Той ясно подчерта, че Турция няма да се откаже от сделката с Русия.

Челик заяви, че системите С-400 ще бъдат доставени в Турция през месец юли. Съединените американски щати призоваха Турция да се откаже от руските ракети, защото по този начин застрашавала сигурността на НАТО. Йомер Челик каза, че това са двойни стандарти, защото Гърция (която също е членка на НАТО) разполага със системи С-300, а скоро ще има и С-400.