Румъния ще изнася газ за България и още 3 европейски страни

0
71
gaz
Сподели новината.

Румъния ще произвежда повече газ, отколкото потребява, затова се има предвид износ на румънски газ към страни, които най-много се нуждаят от него, заяви румънският министър на енергетиката Вирджил Попеску след заседание на правителството в сряда, съобщава в. „Адевърул“.

Запитан дали Румъния има списък на страните, в които ще изнася румънски газ, министърът отговори, че това са България, Гърция, Унгария, но преди всичко Република Молдова.

„Инвестициите са ключът към енергийната независимост и сигурност на Румъния“, заяви министърът и припомни за одобрено в началото на април решение за отпускане на 1,4 милиарда евро за инвестиции в сектора от Фонда за модернизация, предаде БТА.

Неотдавна Вирджил Попеску заяви, че сделката на стойност над 1 милиард долара, чрез която Ромгаз купи дела на Ексон в находището Нептун дийп, дава на Румъния възможност да се превърне в регионален доставчик на енергийна сигурност.

Министърът смята, че общото количество газ от периметъра Нептун дийп надхвърля 100 милиарда кубични метра.

„На практика румънската държава, чрез Ромгаз, става част от този консорциум заедно с ОЕмВи-Петром (OMV-Petrom) за добив на газ от дълбокия периметър – най-големия периметър, открит досега. Там можем да говорим за поне 100 милиарда кубически метра, говорим за количество газ, което на практика удвоява производството на Румъния, което фактически покрива потреблението и дава възможност на Румъния да се превърне в регионален доставчик на енергийна сигурност“, каза министърът.

Според Вирджил Попеску от Черно море могат да бъдат добити до 200 милиарда кубически метра природен газ.

--------------------------