Сподели новината.

Според пловдивски бизнесмени безплатният градски транспорт ще има социален и екологичен ефект. Експерти са пресметнали, че общината може да задели от бюджета си 20 милиона лева, съобщава Стандарт. Част от сумата може да бъде спестена от продажбата на билети и карти, работната заплата на продавачите и помещенията за продажба.

Любозар Фратев – председател на Сдружение „Бизнесът за Пловдив“: Общо приходите в обществения транспорт са от порядъка на 30-32 милиона. От тези 30-32 милиона приходи идват от държавата и от общината като субсидии – 12 милиона, по 6 милиона и остават 20 милиона.

От общината не одобряват идеята на бизнеса, тъй като това не би довело нито до екологичен ефект, нито до привличане на повече туристи.

Златин Велев – заместник-кмет на община Пловдив: Единственият подобен експеримент е правен в град Талин. Там, след като са въвели безплатния градски транспорт, има много анализи. Броят на тези, които са ползвали преди това автомобил и са преминали на градски транспорт е почти съизмерим с 0.

Пътниците са разделени в преценката си. За пенсионерите особено с по-ниска пенсия ще бъде много добре.

Съвсем безплатни да са – малко нереално, но поне да ги намалят.

Всяка година местната власт плаща по 6 милиона лева на транспортните фирми за преференциални цени на картите за ученици и пенсионери. Билетът за градския транспорт не е повишаван от години и сега пловдивчани плащат по 1 лев, за да се возят на автобус.