Сподели новината

На 28 декември 2002 г вечерта прокурорът от Върховна административна прокуратура Николай Колев се прибира в дома си край „Пирогов“ и освобождава охраната си. Минути по-късно обаче излиза отново на улицата вече по анцунг и маратонки, защото е установил, че батериите на дистанционното за телевизора са изтощени. Купува набързо нови батерии и тръгва към дома си на пресечката на ул. „Абоба“ с бул. „Пенчо Славейков“. В този момент към гърба му се появява мъж, който открива огън по него с пистолет със заглушител. Прокурорът получава в тялото си 10 куршума, един от тях е фатален в главата, и рухва мъртъв на земята. Убиецът изчезва в тъмнината.

Публичният разстрел на висш прокурор взривява общественото мнение. Още повече, че Колев не е случаен човек. Бивш шеф на Прокуратурата на въоръжените сили по времето на Иван Татарчев, превърнал се в дясна ръка на неговия наследник Никола Филчев, година преди да го убият Колев става най-яростният критик на Филчев.

Убийството му предизвиква политически скандал след изявления на хора като Едвин Сугарев, че той е убит по поръчка на Никола Филчев.

Реклама

В началото на 2001 г той дава скандално интервю като го обвинява главния прокурор в злоупотреба с власт, мокри поръчки и психически отклонения. Малко след това Николай Колев бе арестуван заради притежание на наркотик и оръжие. Той беше категоричен, че те са подхвърлени в колата му от НСПОБ по поръчка на Никола Филчев. По-късно Колев бе оправдан от съда и възстановен на работа. Групата противници на Филчев сред които Сугарев, апелативният прокурор на Варна Васил Миков и шефът на т.нар. моряшки синдикат Пламен Симов веднага свързват разстрела на Колев с убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева в столичния кв. „Стрелбище“ в края на февруари 2000 г. Според групата Филчев е виновен и за двете престъпления. На процеса за смъртта на Георгиева, точил се над 10 г и завършил март т.г. с оправдателни присъди от Върховния касационен съд-ВКС, са обвинени трима души Орлин Аврамов, Пламен Калайджиев и бившата му съпруга Димитрина Атанасова. Филчев не е сред тях, въпреки, че е разпитван.

Въпреки огромния политически шум по темата, убийството на Николай Колев остава неразкрито вече 13 години. И шансовете това да стане клонят към нула.

Кой има зъб на Колев ? Той има много врагове като шеф на военните прокурори, които тогава разследваха и полицаи. Според един от неговите „клиенти“ полк. Стамо Стамов, бивш на антимафиотите във Варна, Колев търсел богати хора, които да арестува и да „изстисква“ пари от тях. Други обвиняват Колев, че като дясна ръка на Филчев е вършил „мръсни поръчки“ по изнудване и притискане на политици като Стефан Софиянски, Антоан Николов и Никола Николов.

Първата версия на разследващите е насочена именно към работата на Колев като прокурор. Но от „този храст не излиза нищо“.

Втората бомбастична версия лансирана в медиите е „сръбската връзка“ със Сретен Йосич.

Международният наркотрафикант Йосич, известен като Йоца Амстердама, е задържан от екип антимафиоти от НСБОП в центъра на София през юли 2002 г. Оказва, се че издирваният от Холандия с червена бюлютина на Интерпол за убийство на политик престъпник си живее необезпокояван до сградата на столичната полиция. Довел е дори семейството си. Холандците го засичат по телефонен номер, от който той звъни често на свои хора в ниската земя. Телефонът е уличен автомат до сградата на СДВР. Холандия изпраща официално запитване до България, дали Йосич е в България, кога е пристигнал у нас и къде живее ?

МВР и прокуратурата са силно изненадани от информацията от Хага, защото те не знаят въобще, че Йосич се подвизава в България под чуждо име. Прокуратурата дори изпраща информация, че няма такъв човек у нас. Но холандците дават точна информация, изпращат и снимка, макар и стара.

След задържането му сръбският наркобос е закаран в СДВР и от снетите му пръстови отпечатъци и ДНК проби става ясно, че това наистина е международния престъпник Сретен Йосич. По време на първия разпит сърбинът вади пред антимафиотите брилянти и обещава, че ще им ги подари ако го пуснат. „ С тях можете да изплатите външния дълг на България“, казва с насмешка той.

Подкупът е отказан. На хората от НСБОП е наредено да го държат изкъсо, да го съблекат гол, за да не се самонарани и да направи опит да избяга. За наблюдението на Йоца Амстердама се грижи лично прокурора Николай Колев. Според различни разкази през нощта в МВР се получава информация, че за свободата на сърбина има предложени 2 млн. долара и че той ще бъде сменен в килията с друг човек, за да не бъде предаден на холандските власти, които трябват да пристигнат със самолет на другия ден в София. Затова след кратко нощно съвещание между вътрешния министър Георги Петканов, главсека на МВР Бойко Борисов и главният прокурор Никола Филчев се взема решение Йосич спешно да бъде откаран в ареста на Транспортна полиция под засилена охрана на барети от спецотряда за борба с тероризма. На другия ден сърбинът заминава за Холандия.

Твърди се, че убийството на Колев е отмъщение на сръбската мафия заради неизпълнения ангажимент за освобождаването на Йоца Амстердама, въпреки взетите пари. Две години по-късно след убийството на Бай Миле в ресторант „Славия“ тази версия излиза отново наяве. Но доказателства затова няма.

През 2010 г след ареста на бившата барета Алексей Петров и неговата група, наречена „Октопод“, съпругата на убития магистрат-Нанка Колева в телевизионно интервю отново обвинява отново Филчев за смъртта на мъжа си. Според нея в убийството на мъжа и са участвали Алексей Петров и шефа на баретите тогава Филко Славов. Нанка Колева твърди, че знае и името на физическия убиец на съпруга си-служител от спецотряда за борба с тероризма.

Разследващите делото „Октопод“ отварят отново папките с материалите около убийството на Колев и търсят връзка с Алексей Петров. Междувременно вътрешният министър Цветан Цветанов заявява в интервю по телевизията, че Никола Филчев е разследван за убийството не само на Колев, но и на адвокатката Надежда Георгиева. На другия ден Цветанов се коригира с мотива, че това било само хипотеза, която се проверявала. И от този храст не излезе нищо. Междувременно семейството на Колев осъди България в Страсбург през 2009 г. за неефективно разследване и  липса на процедура, която да позволява проверка и на главния прокурор за съпричастност в престъплението. Според решението, с действията си срещу Николай Колев българската държава е нарушила многократно закона. Николай Колев не е бил изправен незабавно пред съдия, когато е задържан през 2002 г.; бил е задържан незаконно и прекалено дълго и жалбите му не са разглеждани своевременно.

Освен това разследването на убийството на Николай Колев е било водено повърхностно и неефективно: „Имайки предвид, че разследването на убийството на г-н Колев се е намирало практически под контрола на главния прокурор г-н Ф. до изтичането на неговия мандат през 2006 г., че предположението за това, че той е замесен, не е било разследвано и че след 2006 г. никакви съществени следствени действия не са били предприети, Съдът решава единодушно, че разследването не е било независимо и ефективно и следователно има нарушение на член 2.“, решават магистратите от Страсбург.

Съдът присъжда 30 хил. евро за нематериални вреди и 5280 евро за такси и разходи. След това решение делото за убийството на Колев е възобновено в МВР, но срещу неизвестен извършител. Той остава такъв и до днес.

А смъртта на прокурора остава загадка, обвита с много митове и легенди.

Стефан Ташев

Nbox

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля оставете вашият коментар!
Моля оставете името си тук