Сподели новината.

Сянката на „новата модна икона“ на България – Евелин Банев-Брендо стои плътно над две знакови поръчкови убийства, които МВР не успя да разкрие.

Въпреки, че името на писателя Банев, появил се с последен писък на модата тоалет в съда вчера, е основното спрягано като поръчител и на двете жестоки престъпления. Защо полицията и прокуратурата се провалиха за пореден път в разкриването на разстрелите на Константин Дишлиев, шурей на Брендо и майка му Йорданка Запрянова ? Само от некадърност ? Едва ли. При толкова много факти събрани при разследванията срещу Брендо и групата му за пране на пари от наркотрафик и свързаните с това две убийства, така и не се намери прокурор или висш полицай да обвини Банев като поръчител на тях. По-долу ще видим, че се намериха, но в обратна посока. На 14 май 2005 г, събота вечер, младият, но вече много богат Константин Дишлиев и съпругата му Десислава вечерят в ресторант „Тадж Махал“ на столичната ул. „11 август“. Около 23 ч двойката излиза от заведението и Дишлиев избързва, за да отключи паркираното му наблизо в улицата „Порше Кайен“ с немски номера.

В този момент от тъмно дворче на стара кооперация се показва сянка, която открива масиран огън по бизнесмена. Жена му Десислава гледа отстрани как куршуми се сипят върху мъжа й и как той се свлича на земята окървавен. Дишлиев получава 10 куршума два в главата, а останалите в тялото. Десислава Дишлиева вижда само сянката на убиеца да се измъква по „11 август“. На сутринта става ясно, че килърът стрелял безразборно, като куршуми пробили стъклата на близката кооперация и заведението под нея.

Кой е убитият Дишлиев ? 28-годишният милионер е собственик на компанията „Прайвът файнънс юниън” (ПФУ), раздаваща милиони левове кредити само срещу лична карта, услуга непозната дотогава у нас. Офисът му е в чисто нова сграда на бул. „Витоша“. Той и съпругата му са съсобственици на фирма „Елмо“, която бе дългогодишен вносител на продуктите от световноизвестната марка „Чико“. Майката на Дишлиев Йорданка Запрянова е официален дистрибутор на „Чико“ за България. Дишлиев има общо девет фирми, в някои от които е съдружник с Евелин Банев-Брендо, женен за сестрата на съпругата му-Моника Добринова. Банев и Дишлиев са съдружници и съсобственици в суперлуксозния комплекс „Оазис“ на морето край Лозенец.

Реклама

Семейна милионерска идилия обаче е прекъсната от 10-те куршума в Дишлиев на 14 май 2005 г. Две години по-късно Брендо, непознат на широката публика млад милионер, е арестуван от ГДБОП, заедно с вдовицата на Константин Дишлиев-Десислава по обвинение за пране на 20 млн. евро от трафик на наркотици.

По-късно при разследването ще стане ясно, че фирмата през която са прани парите от Колумбия и Венецуела е „Прайвът файнънс юниън” (ПФУ). Парите се препирали чрез раздаването на кредити с висока лихва.

Разследващите работят плътно по версията, че убитият Дишлиев е отклонил пари от Брендо и затова е „поръчан“. Преди да бъде убит Константин споделя с майка си Йорданка Запрянова, че е заплашван със смърт от Банев и разказва за тъмните схеми около препирането на парите от наркотици от Латинска Америка за Европа.

След убийството на сина си Запрянова разказва всичко това в полицията, но думите й не трогват никого. След ареста на Брендо през 2007 г най-сетне се сещат за нея, но в крайна сметка това коства живота й.

„Знам,че зад всички фирми на сина ми стои Брендо и групировката му. Парите им са от контрабанда на наркотици, крадени коли и проститутки“, разказва пред разследващите Йорданка. С ареста на Банев жената, която след смъртта на сина си, се е затворила в дома си от мъка, вижда шанс убийците на Константин да получат възмездие, но греши фатално. На 25 април 2007 г Йорданка Запрянова трябва да се яви на разпит пред съдия в Софийски градски съд като свидетел. Тя трабва да даде офицално показания срещу Брендо по делото за пране на пари.

Ден по-рано обаче личният й охранител Николай Борисов я намира мъртва в луксозния й апартамент на ул. „Горски пътник“ в София. Йорданка отворила вратата на убиеца и получила шест куршума, предимно в главата. Никой от съседите не чул нищо. Борисов я намира на следващия ден, защото смята да я придружи до Съдебната палата, но телефоните й не отговарят.

Изтекла информация по делото срещу Евелин Банев-Брендо е най-вероятната причина за убийството на свидетелката, заявява часове след убийството й главният прокурор Борис Велчев. МВР и Министерство на правосъдието си прехвърлят вината кой е трябвало да охранява такъв важен свидетел. Според неофициални данни изтича информация от прокурор, че на 25 април предстои важен разпит на свидетелката срещу Брендо. И някой явно взима мерки това да не стане. Ден след екзекуцията на Запрянова наблюдаващият прокурор по делото за пране на пари срещу Брендо се оттегля от страх за семейството и живота си. Въпреки изявлението на Велчев никой не прави проверка откъде е тече на информацията в прокуратурата. Странно. Само година по-късно отново източник от прокуратурата снабдява Брендо с пълен доклад на оперативна информация, събрана срещу него в международно разследване за наркотрафик и пране на пари на италианските карабинери. Няма данни да е проверявано дали източник на информациите за убитата свидетелка и чуждестранното радследване не е един и същ.

Близки на Йорданка разказват, че тя е била заплашвана многократно, включително и по телефона, да се подготви за „най-лошото“.

След ареста на Брендо през 2012 г. неофициално се твърдеше, че ще бъде разследван като поръчител на поне 4 убийства, сред които и това на Дишлиев и майка му, но това така и не стана. А през 2014 г Брендо бе оправдан по прословутото му дело за пране на пари от Софийския апелативен съд заедно със съпругата си Моника Добрянова, сестра й Десислава Дишлиева и Симо Карайчев. След като на първа инстанция Софийски градски съд Банев получи 7 г затвор. Наложи се Върховният касационен съд да върне делото отново на апелативния заради процесуални грешки. Вътрешният министър Цветан Цветанов също твърдеше, че Брендо е поръчител на убийството на Дишлиев и Запрянова, но не посочи доказателства за тази теза. А показните разстрели на двамата останаха неразкрити.

Стефан Ташев