Разрухата на най-култовия бар във Видин

0
9325
IMG 6044
Сподели новината.

Едно от култовите места във Видин – бар-ресторант „Телеграф капия” от години се руши след приватизацията на „Балкантурист“.

През 80-те години заведението се е превърнало в един от символите на града. Уникалното място  от десетилетия пустее заради тройна съсобственост – държавна, общинска и частна.

004„Телеграф капия“ е една от главните порти на Видинското кале и е паметник на културата. Във времето на социализма каменната постройка е превърната в бар и към него е изграден ресторант-градина. През 70-те и 80-те години бар-дискотека „Телеграф капия” става толкова популярен, че се превръща в един от символите на Видин. Тук се слушат най-актуалните парчета на световни звезди.

Колко емблематично е това място за хиляди хора говори легендата за Телеграфа, която е жива и днес. Има група във Фейсбук „Помните ли Телеграф капия?”, където хората качват клипчета от различен период от време – от 80-те, 90-те години… любима музика, хора, които са по цялото земно кълбо, не само в различни градове на България. А най-странното и шокиращото е, че в София, веднъж месечно се прави т.н. „Телеграф капия парти”, твърди Васко Громков, бивш дисководещ в „Телеграф капия“.

12994306_1038027259598101_760900611613267021_nСлед приватизацията на „Балкантурист” лятната градина и кухнята на заведението стават частна собственост. Същевременно заведението е публична държавна собственост, а пристроените на входа сервизни помещения, както и земята е общинска. Общината има идея какво трябва да се направи, но досега нищо не е предприела.

Според хората е недопустимо „Телеграф капия“, символ на хубавата музика и свободата, да продължава да се руши. Те искат някой от собствениците да възстанови и върне предишната слава на това място.

--------------------------