Сподели новината.

Засилва се увереността, че COVID-19 вероятно произхожда от лаборатория в китайския град Ухан, съобщи на уебсайта си американския тв канал „Фокс нюз“.

Според телевизията коронавирусът не е резултат от разработка на биологично оръжие, а е „част от усилията на Китай да покаже, че постиженията му да идентифицира и да се бори с вируси са равни или по-големи от възможностите на САЩ“. Каналът се позовава на „многобройни източници“, запознати подробно с първоначалните действия на властите в Китай и с важни материали, предава БТА.

Според един от източниците това е може би „най-скъпо струващото правителствено прикриване за всички времена“. Източниците смятат, че първоначалното предаване на вируса е било от прилеп на човек и че „нулевият пациент“ е работел във вирусологична лаборатория в Ухан, след което го е разпространил из града.

Документи свидетелстват за първите усилия на лекари в лабораторията и за първите усилия за ограничаване на заразата. Първоначално за източник на вируса бе посочен пазарът за животински продукти в Ухан, но на този пазар не се продават прилепи, казали източниците на „Фокс нюз“. По думите им обвиненията към пазара целят отклоняване на вниманието от вината на лабораторията.

Източниците отказали да предоставят на телевизията преки доказателства с аргумента, че те не са категорични и не могат да бъдат смятани за такива – практика, често използвана в сферата на разузнаването, отбелязва „Фокс нюз“. Всички обаче са били единодушни, че прикриването на данни и на информация за COVID-19 е организирано от китайското правителство.