Сподели новината.

Тежката бюрокрация на турските чиновници бави връщането на Димитър Желязков – Митьо Очите у нас. Несебърският Ал Капоне остава зад решетките на истанбулския затвор „Малтепе“, въпреки че изтече 60-дневният срок на неговото задържане, съобщава „България Днес“, позовавайки се на източници от прокуратурата.

Очите е арестуван заради данни, че е главатар на организирана престъпна банда за рекет, телесни повреди и разпространение на наркотици. Групата на несебърския Ал Капоне бе разбита по време на зрелищна спецакция в Бургас на 2 август тази година. По време на операцията са задържани 12 души, но Димитър Желязков не е сред тях. Очите бе незабавно обявен за издирване с Червена бюлетина на Интерпол. Денонощие по-късно е открит и задържан по силата на издадената европейска заповед за арест. Той е разпознат от турски ченгета в Истанбул. Оказва се, че докато Очите се издирва, той е настанен в петзвездния хотел „Рамада“, а компания му правят бившият общинар Бенчо Бенчев и ексдепутатът Несрин Узун, шофьори, охранители и две атрактивни мадами. Нашенците са заловени след обилна вечеря в лъскав истанбулски ресторант. Всички седем души от антуража на Очите бяха върнати у нас през пункта „Капитан Андреево“ няколко часа след задържането им. Желязков остана в Турция. Той бе пратен в затвора „Малтепе“, където да изчака решението за екстрадицията му у нас.

Очите е задържан в Истанбул на 3 срещу 4 август по силата на европейска заповед за арест, чийто 60-дневен срок на действие изтече. От държавното обвинение обаче успокояват, че това в никакъв случай не означава, че той ще бъде освободен от истанбулския затвор.

„60-дневният срок е инструктивен, тоест не е задължителен. Няма опасност Димитър Желязков да бъде пуснат от турския затвор, след като срокът е изтекъл. Все още не е насрочено заседание, на което да се реши екстрадицията му в България. Кога ще стане това, зависи изцяло от волята на турските власти“, разкриват оскъдни детайли от главна прокуратура. Това потвърждава и обвинител №1 Сотир Цацаров:

„Всички задължения, които е следвало да бъдат изпълнени от нас и от международния отдел на прокуратурата и от Министерството на правосъдието, са изпълнени на сто процента“, категоричен бе и главният прокурор след задържането на Димитър Желязков в Истанбул.

„Що се отнася за времевия интервал, в който действат – не е нито в нашите правомощия, нито в нашите възможности да им предписваме кога да си насрочват съдебните заседания“, обясни тогава Цацаров.

Адвокатът на Желязков – Илиян Василев, бе категоричен, че няма никаква информация на какъв етап е процесът за екстрадицията на Очите у нас, разкри той пред репортер на вестника. Опитният юрист намекна преди известно време, че от прокуратурата изобщо не са поискали връщането му в България, което разгневи обвинител №1 Сотир Цацаров.

Връщането на Димитър Желязков в България се очаква и заради делото срещу кръвния му враг Божидар Кузманов – Божо Кравата. Очите трябва да застане за втори път на свидетелската скамейка по искане на адвокатите на обвиняемия.