Сподели новината.

Мощен рев на двигатели огласи Морската градина тази сутрин, от където участниците в международното рали „За приятелство и мир Европа – Ориент“ продължиха по утвърдения си маршрут.

Автошествието стартира в Германия преди дни, а крайната му дестинация е Турция. За първи път тази година Бургас е включен в маршрута, по който преминават участниците в инициативата. Рали „За приятелство и мир Европа – Ориент“ няма състезателен характер. Неговата мисия е да сближава хората и да популяризира туристически и културни обекти.

В Бургас кметът Димитър Николов и консулът на Република Турция в морския град Нурай Иньонтепе дадоха официалния старт на поредния етап от ралито.

„Това е възможност да рекламираме Бургас като туристическа дестинация. Колкото повече участници се включват в ралито, толкова по-добре ще презентираме нашия град. Пожелавам на всички безаварийно пътуване по маршрута и успешно финиширане в последната фаза. Мотото на ралито е „За мир и приятелство“, то е насочено още към спазването на екологичните норми и повишаване на пътната безопасност“, каза при даването на старта кметът Димитър Николов.

Това е 19-то издание на рали „За приятелство и мир Европа – Ориент“. В него участват 240 автомобила, като 14 от тях преминават през Бургас.

При Пантеона към колоната от автомобили се присъединиха бургаски рокери, които съпроводиха участниците в ралито до изхода на Бургас. Една от следващите спирки по маршрута е турският град Самсун.