сряда, април 17, 2024

Работник в България получава 8 евро на час, а в Германия…

Date:

Сподели новината.

Разходите на бизнеса за един част труд в България през 2022 г. са средно 8,2 евро, а в Германия са 39,5 евро, обявиха в четвъртък от европейската статистическа служба Евростат, пише вестник Труд.

В България трудът не само е най-евтин, но и изостава значително от възнагражденията в по-богатите страни от ЕС. В държави като Германия, Франция и Нидерландия разходите на фирмите за наемане на хора са близо пет пъти по-високи, отколкото в България.

 

Най-близо до нас по заплати е Румъния, където един час труд струва на бизнеса средно 9,5 евро.

Разходите на фирмите в северната ни съседка за наемане на персонал са с 15% по-високи отколкото у нас. Във всички останали страни от ЕС разходите на фирмите за наемане на хора са над 10 евро на час. На трето място по най-ниски разходи за персонал е Унгария, където един час струва средно 10,7 евро.

Другите страни от ЕС със сравнително ниски разходи за труд са Хърватия (12,1 евро), Латвия (12,2 евро), Литва (13,1 евро), Полша (12,5 евро) и Малта (14 евро). Веднага след това е Гърция с 14,5 евро на час. Разходите на бизнеса в Гърция за персонал са със 77% по-високи отколкото в България.

Средно за страните от ЕС един час труд струва на бизнеса 30,5 евро.

Най-скъпо излиза наемането на хора в Люксембург, където за един час труд работодателите дават средно 50,7 евро. На следващите места по най-високи разходи за труд се нареждат Дания (46,8 евро), Белгия (43,5 евро), Франция (40,8 евро), Нидерландия (40,5 евро), Швеция (40,1 евро), Германия (39,5 евро) и Австрия (39 евро).

Разходите за труди на почти всички страни от ЕС през миналата година са нараснали. Изключение прави Швеция, където има минимален спад.

Средно за страните от ЕС ръстът на разходите за наемане на хора са се увеличили с 5%. Измерено в проценти България е с най-голям ръст на разходите за персонал – с 15,3 на сто. Измерено в националната валута на съответните страни най-големият ръст на разходите за труд след нас е в Унгария (+13,9%), Румъния (+12,2%) и Полша (+11,7%). Най-малко са се увеличили разходите на бизнеса в Италия и Дания.

Но причината България да е на първо място по ръст на възнагражденията, измерено в проценти, са ниските заплати.

Реално разходите на бизнеса за наемането на човек за един час работа у нас са нараснали средно с 1,1 евро за година, показват данните на Евростат. А в икономически по-добре развитите страни разходите на фирмите за труд са нараснали доста повече. Например в Ирландия увеличението е с 3,2 евро, в Белгия – с 2,5 евро, в Нидерландия – с 2,3 евро, в Германия – с 2,1 евро.

Разходите за труд в Германия и Франция са близо пет пъти по-високи отколкото в България. Затова простото сравняване на цените на кашкавала и млякото в България и Германия, каквото информация има на новия сайт на служебното правителство, не дава реална представа за надценките, които слагат търговците.

У нас разходите за заплати на земеделските производители, на хората в млекопреработвателните предприятия, на шофьорите, на работниците в складовете и магазините са около пет пъти по-ниски от тези в Германия. Бензинът в България също е по-евтин. Въпреки това, цената на пакетирания кашкавал в България е средно 29,70 лв. за килограм, а в Германия е 17 лв., показват данните на правителствения сайт foodprice.bg. Кашкавалът във Франция също е по-евтин отколкото у нас и струва средно 23,20 лв. за кг., въпреки че там разходите на бизнеса за труд са близо пет пъти по-високи.

Двата основни компонента на разходите за труд са заплатите и разходите, несвързани с заплатите (например социални вноски на работодателя). Делът на разходите извън заплатите в общите разходи за труд за цялата икономика е средно 24,8% за страните от ЕС.

Най-нисък дял на разходите, различни от заплати, е регистриран в Литва (5,4%) и Румъния (5,3%), а най-висок във Франция (32,0%), Швеция (31,9%) и Италия (27,8%). В България разходите за труд извън работната заплата са 13,6%, показват данните на Евростат.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Вълна от рокади в енергетиката

С решение Съвета на директорите (СД) на "Български Енергиен...

Температурен рекорд от 31,6 градуса е отчетен днес в Търговище

Температурен рекорд от 31,6 градуса е отчетен днес в...

Важно за шофьорите: Променят скоростта на магистралите в България

Сериозни промени в Закона за движение по пътищата предвижда...