вторник, април 23, 2024

ПСС: Спазвайте основните правила за планински туризъм

Date:

Сподели новината.

Метеорологичните условия тази седмица ще бъдат променливи, туризмът в планините ще крие опасности. Това припомниха от Планинската спасителна служба (ПСС) при Българския Червен кръст. От сдружението очертаха и някои от основните правила за движение в гористи райони.

На първо място по значение те поставят планирането и подготовката на маршрута, избора на подходящо облекло и обувки, запасяването с храна и течности, правилната екипировката и нейното използване.

От двете организации съветват да се провери прогнозата за времето преди да се тръгне към планината. Хората трябва да бъдат готови за промени в климатичните условия или, ако е необходимо, да се откажат от плановете си. От полза би била и планинска застраховка.

Планинските спасители към БЧК заявиха пълна готовност за оказване на помощ в планината.

Припомняме, че през 2023 те бяха оборудвани с допълнителна специална екипировка за над 100 хиляди лева (изключително важна за работата им), както и 3 ATV машини, 2 моторни шейни, високопроходим автомобил, GPS устройства, спасителна количка и нови носилки.

Материалната база, с която разполагат планинските спасители, е достатъчна за оказване на помощ при инциденти в планината и за спасяване на човешки животи, както и за обезпечаване на нормалното протичане на предстоящия ски сезон.

“ПСС е единствената организация в България, която вече над 90 години се занимава с планинско спасяване и развива своята дейност в съответствие с принципите на Червения кръст и своите традиции”, припомнят от сдружението.

Над 500 действащи планински спасители са разпределени в 32 спасителни отряда.

От ПСС напомнят, че при нужда от помощ туристите трябва да позвънят на тел. 112 или на Централния денонощен пост на Планинска спасителна служба при БЧК – 02 963 2000. Может да бъде подаден сигнал и на безплатното мобилно приложение на ПСС.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Германо-швейцарска компания налива още милиони в Добрич

C пълeн ĸaпaцитeт paбoти paзшиpeниeтo нa зaвoдa зa гъвĸaви...

ИЗВЪНРЕДНО: СЕК прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ

Средна европейска класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ....

Голям скандал в болница във Видин

Районна прокуратура-Видин се самосезира по публикации в социалните мрежи...

Обвинение за рекет очаква оздравяването на Динко

Окръжна прокуратура-Ямбол привлече към наказателна отговорност три лица. Г.В., С.К....