Сподели новината.

Протест на КНСБ под мотото „Доходи, права, достойнство“ събра хиляди работници от цялата страна. Протестът съвпада с Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), на който ще се обсъжда Бюджет 2018.

Протестиращите са закачили по дрехите си стикери „Аз не съм търтей“ и носят плакати с надпис „Работеща България иска по- високи заплати“.

Начело на шествието са здравните работниците с плакати „Искаме реформа, но не на парче“.

От КНСБ настояват за по-високи заплати в частния и държавния сектор, както и да се запази клас „прослужено време“. Синдикатът иска поне по 100 лв. отгоре върху заплатата на работниците, както и 700 лв. начална заплата за всеки висшист и необлагаем минимум до размера на минималната работна заплата.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че българите искат по-високи заплати и вече има известна чуваемост, но увеличенията трябва да продължат и да покрият всички сектори.

„Всеки един да получи поне по 100 лв. увеличение на заплатата си тази година, независимо дали работи в училище, в болница, в администрацията, дали е миньор или продавач в магазина. Това казват хората днес, за това са и тук“, обясни президентът на синдиката.

Той беше категоричен, че не бива да се пипат никакви социални придобивки, в това число и заплащането на болничните. По думите му заради отнемането на такива права няколко милиона българи ги няма в държавата.
„За мен това е най-важният въпрос, как с увеличението на доходите да върнем българите обратно в България“, заяви още Димитров.

Президентът на КНСБ увери, че нямат политически искания и ако исканията им не бъдат чути, натискът ще продължи по сектори.