Сподели новината.

В подкрепа на нов политически проект, за предсрочни парламентарни избори и за евентуално увеличение на президентските правомощия заговори Румен Радев на края на втората година от мандата си.

Точно преди година на въпрос на “24 часа” дали ще прави партия, той отговори: “Президентската институция е силна с правомощията си по конституция. Нямам никакво намерение да създавам самостоятелен политически субект.” Една година по-късно, при отчета си в понеделник, Радев пак не говори за създаването на своя партия, но вече допусна възможността

да даде подкрепата си

за нов политически субект

Реклама

Запитан директно дали би подкрепил такъв, президентът отговори: “Да, ако той отстоява ценности като законност, справедливост и суверенитет и работи за модернизацията на България.” Преди това говори за необходимостта от безкомпромисно прилагане на закона, защото законността е алтернатива на произвола и лобизма, да се пречупи корупцията, да се отстоява свободата на словото.

Въпросът не е дали, а кога ще има предсрочни избори, коментира още държавният глава в отговор на въпрос дали още поддържа тезата си, че в момента не е добре за страната да има предсрочни избори. Но за да имат такива предсрочни избори смисъл, трябва

да реформираме

изборните правила,

които да гарантират честни избори и че сами си избираме управниците, допълни той.

Радев не виждал база за партньорство с правителството на Бойко Борисов при сегашния му курс на управление, който определи като “конфронтационен и често погазващ закона”. “Правителството концентрира власт извън отредената му по конституция и нарушава баланса на властите”, обясни той.

Дали ще се потърси увеличение на правомощията на президента, зависи от политическите процеси в страната и решимостта на мнозинството да се пребори с имитацията на управление, коментира още Радев. Той напомни, че през годините правомощията на държавния глава непрекъснато се отнемат – и по отношение формирането на важни независими органи, и по отношение на службите, които минаха към правителството. И предупреди, че “ако следващият парламент излъчи компромисна и блокирана в зародиш коалиция или формира безпринципно голяма коалиция в името на властта, това ще е

последното раздаване на

картите в настоящата

политическа система”

Радев създава Съвет за стратегическо развитие на България, в който ще влязат интелектуалци и експерти. Те ще имат за задача да изготвят алтернативи на институционалния блокаж, на икономическия и идеен застой в страната.

“Съветът ще дава идеи, но те трябва да бъдат подкрепени от хората. Трябва да осъзнаем, че никой не може да реши проблемите без наше участие. Колкото пъти сме разчитали на чудо, сме останали излъгани”, каза той.

Изминалата година бе на илюзорна стабилност, нарастване на беззаконието и ерозия на демократичните завоевания. Година, в която президентстката институция бе последната бариера пред лобисткото законодателство, обяви Радев.

Връзките и потенциалните зависимости между политици и собственици на фирми, които печелят крупни обществени поръчки, дори чрез подставени лица, да бъдат извадени на светло, поиска президентът.

Той отправи апел към новата антикорупционна комисия, прокуратурата, МВР и службите “да навлязат и в старателно отбягвания периметър на властта, в потенциални зависимости между политици, собственици на фирми, които печелят крупни обществени поръчки, и потенциални подставени лица”. И поиска механизмите за контрол над властта да бъдат разширени и да включват не само формална проверка на имуществените декларации, но и какви пари харчат политиците, имат ли свързани и подставени лица за скрито придобиване на фирми, активи, имоти и сметки у нас и в чужбина.

За да върви обществото ни напред, трябва да се възстанови доверието на гражданите в държавността, а това преминава през възмездието, категоричен бе държавният глава. И предупреди, че ако това не стане,

търсенето на справедливост

може да излезе извън

рамките на закона

“За разлика от политиците лобисти аз не говоря за изтребители. Никога като президент не съм казал кой изтребител е по-добър и кой изтребител трябва да купим. Но винаги съм настоявал за обективна, прозрачна, равнопоставена състезателна процедура”, заяви Радев и отново определи конкурса като “опорочен”.

“Този конкурс започна като състезателна процедура и приключи като фарс, използва европейските партньори като статисти. Нашите лобисти злепоставиха стратегическия партньор САЩ, като му присъдиха служебна победа”, коментира държавният глава. Беше изготвен документ с нереално съдържание, който да вкара в заблуда обществото и народните представители, допълни той.

Всички тези действия засилвали усещането за корупция, за лични интереси и зависимости. Свикнахме скандалите у нас да се вихрят възходящо с годините, но бутафорният конкурс за изтребител извади порочния стил на управление на международната сцена. Злепостави ни като ненадежден партньор, погазващ предварително разписани и възприети в съвременния свят норми, коментира Радев.

След провала на големите енергийни проекти модернизацията на въоръжените сили засили убеждението, че България губи суверенитет и не е в състояние да взема сама стратегически решения, каза държавният глава.

Радев определи разследването срещу Елена Йончева, която е обвинена в пране на пари от КТБ, като “политическо преследване”. Той имал информация и за много журналисти от провинцията, “преследвани с различни инструменти на властта”.