Сподели новината.

„Половината от сценаристите на Слави съм ги избирал аз, в комисия, разбира се. Мисля, че ще се справят. Лошото е, че по-бързо от апостол Петър се отметнаха от важно свое обещание, като дадоха на заден за мажоритарния вот”. Това коментира пред NOVA депутатът от парламентарната група на ГЕРБ-СДС Любен Дилов.

„Няма да спирам да им го напомням. Лично съм се подписал в този референдум, лично съм се надявал да преминем към такава избирателна система. Тази спирачка е неприятна”, коментира още Дилов.

Той обясни, че ГЕРБ са готови да подкрепят такава идея, като така двете партии ще имат повече от 126 депутати.

„Слави Трифонов, преди да влезе в политиката, каза на предишния парламент: „Вие не зачетохте волята на 3 милиона души, сега ще видите какво ще стане!”. Ето какво стана”, коментира депутатът.

„Този парламент има стремеж да се превърне в Конвент, поне от формациите, които са след първата”, коментира още депутатът.

„Цялото това говорене е част от този стремеж. Първият законодателен акт беше създаването на специална комисия. Не мога да си спомня специална комисия да е изработила нещо специално. Това са пропагандни актове”, коментира Дилов.

Според него важното, което ще се случи днес, е Планът за възстановяване и развитие. „Колкото по-бързо направим това нещо, толкова по-бързо ще осигурим 12 млрд. лева, които отиват за малките общини”, заяви Дилов.

„Забелязвам желание на колегите за разправа, за реванш. Разбираемо е, може би не са много доволни от изборните си резултати. Но заедно правят повече от първата сила”, коментира още депутатът от ГЕРБ.

Изборът на председател на НС, Дилов определи като сполучлив ход.

Той обясни и закриването на Националния оперативен щаб. „Това означава, че постоянните органи на българското здравеопазване са влезли в ритъм и си вършат работата. Този щаб беше извънреден”, обясни Дилов.

За първото заседание на парламента, което се проведе в старата сграда на НС, Дилов каза: „Чудя се защо софийската здравна инспекция не ни напише по една глоба на всичките? Вчера в тази малка зала всички възможни забрани бяха нарушени. Не е добър пример”, каза депутатът.

„Пожелавам на Слави Трифонов бързо оздравяване. Той е важен, той е силен характер, командва си хората. По-добре е да бъде в НС, да има диалог”, заяви Дилов.

Шефът на парламентарната група и зам.-председател на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов обяви, че партията му не се е отказала от мажоритарни избори на депутати, само отлагала внасянето им. Но обеща следващите избори – редовни или предсрочни да са мажоритарни.

Йорданов декларира това в предаването си „Студио Хъ“ (по телевизията на Слави Трифонов „Седем-осми“), снощи.

„Забелязах, че някакви хора от бившите управляващи се упражняват в словоблудство, че сме се били отказали от мажоритарния вот. Това е нелепо. В момента ние внесохме проект за Изборен кодекс с най-належащите поправки – например махане на тавана на избирателните секции, само машинно гласуване, въвеждане на видеонаблюдение, възможност българите зад граница да гласуват и по пощата, разпускане на ЦИК и нов избор на нова Централна избирателна комисия. При обсъждането в правна комисия ние ще искаме на следващите редовни парламентарни избори да се гласува с мажоритарна избирателна система в два тура“, заяви Тошко Йорданов.

„Разбира се, това върви и с промяна на избирателните райони от 31 многомандатни на 240 едномандатни, като част от тях трябва да са за чужбина. За това трябва технологично време за преразпределяне на избирателните райони. За целта трябва да бъдат изчистени избирателните списъци, да има преброяване на населението за да знаем колко българи живеят в България, колко в чужбина и къде точно, защото от това зависи броят на избирателните райони зад граница. Това е работа , която трябва да бъде направена качествено“, каза той.

„От друга страна, ако се наложат предсрочни избори, защото знаете, че партиите на протеста нямат мнозинство, ние не можем да си позволим избори по сегашния Изборен кодекс“. „Изборите трябва най-накрая да бъдат честни. Затова ние ще направим първо най-важните промени в сегашния кодекс и след това ще пристъпим към работата по въвеждането на мажоритарна избирателна система в два тура“, завърши Тошко Йорданов.

Вчера преди обед в програмното си изказване от името на парламентарната група, в което очерта приоритетите на партията си за този парламент, Йорданов изобщо не спомена мажоритарните избори. На повикване от залата отговори: „Трябва да има мажоритарни избори, но гледайки тази зала… Партията, която ги предлага, няма мнозинство“.

ИЗТОЧНИК"24 часа"
Предишна статияЧовешка трагедия край Карнобат
Следваща статияУжас в столичен квартал! Психопат обикаля нощем или война за паркоместа? (ВИДЕО)